Privreda
261

Od 1. januara 2015. skuplja struja za domaćinstva

Klix.ba
Građani BiH će od 1. januara plaćati skuplju struju, saopćeno je iz Regulatorne komisije za energiju u Federaciji Bosne i Hercegovine - FERK.

Na današnjoj sjednici FERK-a data je saglasnost na prijedlog cijene usluge JP Elektroprivreda HZHB d.d. Mostar i JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo.

Tako će od 1. januara domaćinstva u Elektroprivredi HZHB plaćati skuplju struju 1,97 posto, dok je za kategoriju "Ostala potrošnja" cijena smanjenja za 3,59 posto.

Korisnici usluga Elektroprivrede BiH plaćat će skuplju struju za 4,33 posto, a u kategoriji "Ostala potrošnja" FERK je odobrio poskupljenje od 0,88 posto.

U kategoriji "Ostala potrošnja" nalaze se jaslice, vrtići, vjerski objekti, javne kuhinje.

Od 01. januara 2015. godine svi krajnji kupci električne energije su kvalifikovani kupci, čime ostvaruju pravo na slobodan izbor snabdjevača električnom energijom, a takođe prestaju važiti tarifni stavovi za prodaju električne energije nekvalifikovanim (tarifnim) kupcima.

FERK je donio i odluke o jediničnim naknadama za priključenje na distributivnu mrežu JP Elektroprivreda HZHB d.d. Mostar i JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo u kojima je jedinični iznos naknade za priključenje objekta na niskonaponskom nivou distributivne mreže 195 KM/kW, što u odnosu na dosadašnju znači pojeftinjenje za 12,55%, te jedinični iznos naknade za priključenje objekta na srednjenaponskom nivou distributivne mreže 140 KM/kW, što je za 3,11% niže, za oba elektroprivredna preduzeća.