Privreda
52

Obnova katuna u NP Sutjeska radi razvoja i promocije turizma

FENA
Oxfam, u partnerstvu s druženjem Kalipolis iz Italije te Nacionalnim parkom Sutjeska i Općinom Foča, obnavlja dva tradicionalna objekta - katuna, koja se nalaze u okviru NP Sutjeska, na jednom od najljepših lokaliteta parka, zaravni Prijevor.
Foto: FENA
Foto: FENA

"Cilj projekta je podrška okolišnom, društvenom i ekonomskom razvoju doline rijeke Drine, putem promocije razvoja odgovornog turizma uz aktivno učešće partnera koji učestvuju u kreiranju lokalnih politika i poboljšanju kulturnog okruženja", izjavio je Feni project manager u Oxfamu Italia Darko Vujović.

Katuni će biti obnovljeni u skladu s neophodnim zahtjevima i okolišnim standardima te će zadržati originalan vanjski izgled i stil. Međutim, da bi se zadovoljili savremeni zahtjevi unutrašnjost objekta ća biti prilagođena potrebama turista.

Uz ova dva katuna treći katun će biti izgrađen u saradnji sa Sarajevskom regionalnom razvojnom agencijom SERDA. Namjena ovog katuna će biti priprema hrane na tradicionalan način, u svrhu potpunog ugođaja.

Posjetioci i turisti će biti u mogućnosti da svjedoče pripremi hrane na tradicionalan način, te da okuse i kupe autohtone proizvode koje priprema lokalno stanovnišvto. Obnovu i izgradnju katuna finansira regija Friuli Venezia Giulia iz Italije.

Kako ističe Vujović, Uprava Nacionalnog parka je sve vrijeme bila uključena u procese dobijanja dokumentacije i dozvola jer se radi o oblasti za koju vrijede veoma stroga pravila koja se tiču fizičkih intervencija.

Najvažniji zahtjev Instituta za zaštitu kulturnog, historijskog i prirodnog naslijeđa Republike Srpske, kao direktno odgovornog vladinog tijela, je upotreba u potpunosti prirodnih materijala za rekonstrukciju i izgradnju katuna, čemu je u potpunosti udovoljeno projektom.

Vanjski izgled katuna će biti u skladu s autohtonim, zidovi će biti obloženi kamenom dok će krov biti pokriven šindrom, dakle, u potpunosti u kombinaciji kamena i drveta...

Studijsko putovanje i trening u Italiji za projektne partnere te upoznavanje o najboljim praksama iz Italije provedeni su u aprilu 2013. godine Rekonstrukcija dvaju katuna je započela 5. jula i radovi bi trebali biti završeni do kraja augusta.

Trening u upravljanju i načinu ponude katuna će biti održan početkom septembra, a uz to slijedi i kampanja podizanja svijesti o rezultatima projekta i promocija obnovljenih katuna, navodi project manager u Oxfam Italia Darko Vujović.

Oxfam Italia je član Oxfama - međunarodne konfederacije 17 organizacija, čiji je cilj u zemljama jugoistočne Evrope, gdje djeluje više od 10 godina, doprinos smanjenju siromaštva i poboljšanju života i uvjeta za život stanovništva u marginaliziranim ruralnim oblastima.