Privreda
614

Novi vlasnici goraždanske mljekare Milgor pokreću proizvodnju

Piše: E. A.
(Foto: Klix.ba)
Nakon što su u prvoj fazi investirali oko pola miliona američkih dolara, te za početak uposlili sedam radnika, novi vlasnici mljekare Milgor, osnivači kompanije Gillani internacional, danas su svečano otvorili mljekaru.

U prva dva mjeseca uslijedit će testna proizvodnja a do kraja godine Milgorovi proizvodi, prema najavama investitora, naći će se na tržištu BIH.

Svečanu vrpcu na objektu mljekare presjekli su novi vlasnici Leila Hrelja i Sayed Kamal, osnivači Gillani Internacional te predstavnici Udruženja „Farmer“ kao i američke i ambasade Pakistana u BIH. Za mljekaru Milgor ovo će značiti novi početak nakon višegodišnjeg pokušaja oživljavanja, brojnih sudskih sporova i nagomilanih dugova.

„Mljekara je bila došla do kraja, sud je bio donio odluku o prodaji imovine tako da je Sayed Kamal bio jedina naša nada i šansa da se proizvodnja u mljekari ponovo pokrene“, kaže Midhat Hodžić, predsjednik Udruženja „Farmer“.

Oči farmera uprte su u nove stopostotne vlasnike Milgora, koji su, kako ističu u protekle dvije godine, uložili veliku energiju i novac kako bi ostvarili cilj. U dosadašnjem periodu u prvoj fazi vlasnici Milgora investirali su oko 800 000 KM, aktivno radeći na analizi stanja, uspostavljanju uslova za početak proizvodnje, procjenama i pripremi dokumentacije. Najvažnije je da su isplaćeni dugovi prema dobavljačima, farmerima, institucijama i to u iznosu od oko pola miliona KM. Zaposleno je sedam radnika a u fazi zapošljavanja su još tri radnika.

„Dvije godine radimo na tome. Ideju nam je dao moj otac, rahmetli Elvedin Hrelja koji je mnogo dao ovom gradu i ja nisam iznevjerila njegov san. Želim da poručim da sam ja dijete ovog grada koje je u malo Goražde donijelo investiciju, vjerujem u ovaj projekat jer mi smo biznismeni on će sigurno uspjeti, samo će nam trebati ona moralna podrška. Vlasti trebaju omogućiti da se obnovi stočni fond a mi sa svoje strane obećavamo da će proizvodi Milgora biti na tržištu do kraja ove godine“, kazala je Leila Hrelja, izvršna direktorica Gillani Internacional.

Investitor iz SAD-a Sayed Kamal je danas predstavio svoj tim u mljekari Milgor te kratko prezentirao način na koji će se odvijati rad mljekare u budućnosti.

Podršku projektu ponovnog pokretanja mljekare iskazali su i brojni zvaničnici uključujući i one iz susjednih općina RS-a.

Milgor će u narednom periodu startati sa testnom proizvodnjom a mlijeko, mliječni proizvodi, jogurt, svježi sir i pavlaka te sir Gauda kojeg će, prema najavama, jedino ova mljekara u BIH proizvoditi po orginalnom receptu, na tržištu bi se trebali naći već krajem godine. Podsjetimo takodje, da je proizvodnja u mljekari u potpunosti prestala još 2007 godine. E.A.