Privreda
1

Novi proizvod u Alumini - suhi hidrat za inostrano tržište

FENA
Kompanija Alumina iz Zvornika proizvela je i kupcima isporučila prve količine suhog hidrata, koji je namijenjen za inostrano tržište. Ovo je u posljednje dvije godine četvrti novi proizvod koji se počeo proizvoditi u Alumini.

Proizvodnja suhog hidrata je nastavak procesa diversifikacije proizvodnog portfolia, u cilju manje zavisnosti od proizvoda čija je cijena vezana za cijenu aluminijama. Suhi hidrat ima primjenu u hemijskoj industriji, proizvodnji keramičkih materijala i u oblasti specijalnih vrsta hidrata.

"Prve količine suhog hidrata prošle sedmice otpremljene su za kupce iz Švicarske i Italije i prema prvim informacijama od naših kupaca, novi proizvod je u potpunosti ispunio očekivanja naših partnera iz inostranstva", saopćeno je iz ove kompanije.

Direktor sektora Marketing u Alumini Radislav Filipović kaže da je projekt uvođenja novog proizvoda trajao oko šest mjeseci, gdje su isključivo bili angažirani stručnjaci iz Alumine.

Proizvodnja suhog hidrata je nastavak procesa diversifikacije proizvodnog portfolia, u cilju manje zavisnosti od proizvoda čija je cijena vezana za cijenu aluminijama, saopćeno je.