Privreda
22

Nova Henkel Ceresit fabrika u Bileći bit će otvorena u martu

Piše: Maja Nukić
Bh. općina Bileća od marta 2015. godine postat će industrijska regija jer će u njoj biti otvorena fabrika najvećeg brenda Henkel Ceresit. Radovi se odvijaju "punom parom", a nova fabrika, koja će se prostirati na površini od 6.000 kvadratnih metara, zapošljavat će 30 radnika direktno i još veliki broj saradnika.

Generalni direktor Henkela BH Predrag Armuš rekao je danas prilikom obilaska gradilišta da je fabrika građena u skladu s najvišim tehničkim, tehnološkim i ekološkim standardima, te da će proizvoditi proizvode visokog kvaliteta, koji su popularni širom svijeta.

"Želim naglasiti da je geografska pozicija Bileće bila visoko ocijenjena i osigurava nam dugoročan rast i razvoj poslovanja. Odavde će se isporučivati roba za BiH, Crnu Goru, Hrvatsku i Albaniju. Sama lokacija vezana je za našeg dobavljača mljevenog kalcijevog karbonata i veoma smo zadovoljni što smo u lokalnoj kompaniji Herc gradnja pronašli strateškog partnera. Želim naglasiti da Henkel iskreno vjeruje u ovo tržište i njegov potencijal, da će Ceresit biti domaći proizvod i da ćemo mi u budućnosti predstavljati generator razvoja opštine Bileća. Nadam se da će i drugi investitori slijediti naš primjer", rekao je Armuš.

Načelnik opštine Bileća Miljan Aleksić istakao je da će realizacija tog projekta značajno doprinijeti oživljavanju lokalne privrede, te da će Bileća dolaskom svjetskog giganta kakav je Henkel postati važan ekonomski centar.

Dodao je da izgradnja te fabrike značajno doprinosi razvoju ove opštine koja spada u jednu od najsiromašnijih u BiH.

"Mislim da je danas jedan od najsvečanijih dana u Bileći. Dolazi velika kompanija koja treba graditi najmoderniju fabrika u BiH. Drago mi je da su izabrali Bileću. Bili smo u posjeti fabrici u Inđiji gdje sada nema ni jednog nezaposlenog stanovnika i nadam se da će tako biti i u Bileći, te da je ovo početak novog privrednog rasta i boljih dana za Bileću", rekao je Aleksić.

U novoj Ceresit fabrici proizvodit će se građevinski praškasti poizvodi na bazi cementa za polaganje keramičkih pločica, kao i proizvodi za termoizolaciju objekata.

Radnici koji rade na izgradnji nove fabrike kazali su kako se nadaju da će im vremenski uvjeti ići u prilog, te a će fabrika biti otvorena kako je i planirano - u martu 2015. godine.