Institut IFO
0

Njemački BDP će pasti 2,2 posto u 2009.

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Njemačka privreda će ostati u recesiji čak do 2010. godine, prognozirao je u četvrtak ekonomski institut IFO, precizirajući da će bruto domaći proizvod (BDP) najveće evropske ekonomije u 2009. pasti čak 2,2 procenta, zbog uticaja globalne finansijske krize.

Prema procjenama toga njemačkog instituta, pogoršavanje globalne situacije najviše će se odraziti na izvoz, koji je glavni pokretač ekonomije zemlje, kao i na zaposlenost.

U 2010. godini, kako prognozira IFO, nezaposlenost u Njemačkoj bi mogla porasti na četiri miliona, u poređenju s tri miliona ljudi bez posla u novembru ove godine.

IFO se najnovijom prognozom samo pridružio procjenama mnogih drugih njemačkih institucija koje ne vide dobre perspektive privrede svoje zemlje u narednom periodu.

Prošle sedmice je i Bundesbanka predvidjela da će iduće godine biti zabilježen negativan privredni rast u Njemačkoj od minus 0,8 posto, što je lošije u odnosu na raniju procjenu vladinih stručnjaka.

Stručnjaci Bundesbanke su istaknuli u najnovijem polugodišnjem izvještaju o stanju zdravlja domaće privrede da je ekonomska situacija u najvećoj ekonomiji eurozone sada lošija nego početkom jeseni jer se u međuvremenu pogoršala poslovna i potrošačka klima.

Glavni ekonomist banke Norbert Walter je čak upozorio da bi, prema najlošijem scenariju, BDP u 2009. godini mogao da se smanji do četiri procenta.

Vlada koju predvodi kancelarka Angela Merkel sredinom oktobra je procijenila da će rast njemačke privrede u narednoj godini biti negativan - minus 0,2 posto.

Analitičari vodećih njemačkih ekonomskih instituta su početkom ovog mjeseca ukazali da je privredu njihove zemlje od polovine ove godine pogodio recesivni val, imajući u vidu da je u dva uzastopna kvartala, drugom i trećem, ostvarila negativnu stopu rasta.

Lani je Njemačka imala privredni rast od 2,4 posto, dok je ekonomska ekspanzija u 2006. bila još veća - 3,7 procenata.

I njemački Institut za ekonomska istraživanja (DIW) saopćio je u četvrtak da očekuje produbljenje recesije u Njemačkoj, a oživljavanje vodeće evropske privrede tek negdje sredinom iduće godine.

Taj berlinski institut je također smanjio svoju raniju konjunkturnu prognozu za četvrto ovogodišnje tromjesečje, računajući sada da će se bruto domaći proizvod (BDP) najveće evropske ekonomije međukvartalno smanjiti za 0,3 posto.

Za cijelu 2008. godinu DIW smatra da će rast njemačke privrede dostići 1,7 posto.

Taj institut očekuje da će Njemačka u idućoj godini imati negativan rast, a da bi sredinom 2009. trebalo da počne oživljavanje ekonomije, objavili su njemački mediji.