Privreda
3

Niža cijena goriva na Aerodromu u Banjoj Luci

SRNA
Aerodrom Banja Luka
Aerodrom Banja Luka
Snižena cijena goriva na Međunarodnom aerodromu u Banjoj Luci olakšat će poslovanje i pregovore sa avioprijevoznicima koji saobraćaju ili to planiraju prema ovom aerodromu, rečeno je Srni u ovoj aviokompaniji.

Visoka cijena goriva zamrzla je pregovore sa aviokompanijom za jeftine letove Wizz Air, čije je sjedište u Mađarskoj, iako je banjalučki aerodrom prethodno zadovoljio sve tehničke i operativne zahtjeve.

Služba za odnose s javnošću Aerodroma Republike Srpske navodi da je u toku finalizacija sniženja cijene goriva na Međunarodnom aerodromu u Banjoj Luci i da se nakon toga očekuje nastavak pregovora sa mađarskim avioprijevoznikom.

Aerodrom u Banjoj Luci spada u red manjih aerodroma i zadovoljava sve vazduhoplovne standarde.

U tom smislu, kažu ovoj kompaniji, potrebna su velika sredstva za održavanje infrastrukture, te certifikovanje sredstava i kadrova, koja Aerodrom sa trenutnim prihodima ne može izdvojiti.

"Vlada Republike Srpske donijela je odluku o grantu za Aerodrome Republike Srpske - Međunarodni aerodrom Banja Luka u iznosu od 1.900.000 KM za 2013. godinu sa ciljem održavanja aerodroma", podsjećaju u Službi za odnose s javnošću.

U ovoj službi napominju da je osnovna smjernica poslovanja banjalučkog aerodroma da ide u korak sa svjetskim vazduhoplovnim standardima kako bi bili obezbijeđeni uslovi za bezbjednu proceduru prihvata i otpreme aviona i putnika. To i jeste preduslov za saradnju sa avioprijevoznicima.

Početkom ove godine vođeni su razgovori sa predstavnicima grčkog avioprijevoznika Aegean Airlines, koji su se zainteresovali za eventualno uspostavljanje aviolinije sa Banjom Lukom.

Grčki avioprijevoznik bio je zainteresovan za eventualno uspostavljanje redovne aviolinije ka većem aviočvorištu u Grčkoj, kao što je Atina, sa mogućnošću transfera u destinacije širom svijeta.

Međunarodni aerodrom u Banjoj Luci poslije okvirnog istraživanja prikupljene podatke dostavio je Grcima i sada se očekuje odgovor grčkog avioprijevoznika i eventualni poziv za pregovore.

Na banjalučkom aerodromu sada saobraća aviolinija Banja Luka – Cirih – Banja Luka pet puta sedmično, prevoznik je BH Airlines sa kojim aerodrom ima odličnu saradnju, ističu u Službi za odnose s javnošću Aerodromi Republike Srpske.

Od 1. decembra srpski avioprijevoznik Air Serbia uvodi redovnu svakodnevnu avioliniju Beograd – Banja Luka - Beograd sa mogućnošću transfera u više od 30 destinacija. Banjalučki aerodrom planira da za narednu godinu planira uspostavljanje sezonskih čarter aviolinija.