UPBiH
0

Nezadovoljstvo zbog odbijanja zakona o podršci domaćoj proizvodnji

FENA
Udruženje poljoprivrednika u BiH (UPBiH) saopćilo je da su protiv podrške domaćoj proizvodnji jučer u Parlamentu BiH bili zastupnici SNSD-a, SDA, SBiH, oba HDZ-a i PDP-a, zastupničkog "bloka" na vlasti koji je obećavao poljoprivrednicima da će entiteti svojim novčanim potsticajima povećati konkurentsku moć poljoprivrede i tako je spasiti od propadanja u uvjetima slobodne trgovine.

"Danas se vidi da je ta priča bila bez pokrića jer entitetske financije pucaju na drugim prioritetima - onim socijalnim, a poljoprivreda u onom većem entitetu i dalje nije jedan od prioriteta", ističe se u današnjem saopćenju UPBiH.

Naime, Zastupnički dom Parlamenta BiH jučer je odbio Prijedlog zakona o podršci domaćoj proizvodnji koji je predložio zastupnik Jerko Ivanković-Lijanović.

Taj prijedlog insistira na dosljednoj primjeni Sporazuma CEFTA koji jednim svojim članom (23 bis) omogućuje da zemlja-članica CEFTA-e može "preduzeti odgovarajuće mjere koje smatra potrebnim" u slučaju ugrožavanja njene poljoprivredne proizvodnje prekomjernim uvozom iz neke od zemalja-članica CEFTA-e.

Iz analize robne razmjene za prvih pola godine vidljiv je zabrinjavajući deficit u razmjeni sa svijetom a posebno s nekim od članica ove grupacije (Srbija i Hrvatska) i to osobito kad je u pitanju hrana.

Udruženje navodi da je i ranije ukazivalo na ovakva kretanja, a institucije izvršne i zakonodavne vlasti BiH su papagajski reagirale s floskulama o prednostima tzv. slobodne trgovine s hranom, iako činjenice o povećanju trgovinskog deficita daju suprotnu sliku.

"Očigledno je da njih ne interesiraju ove činjenice jer oni imaju svoju doktrinu o slobodnoj trgovini koja je u korist onih jačih, u našem slučaju Hrvatske i Srbije" navodi UPBiH.