Privreda
26

Nestle i Mars platit će 10 miliona dolara kazne zbog "čokoladne zavjere"

Klix.ba
Dva prehrambena diva i mreža nezavisnih veletrgovaca optuženi su za namještanje cijena čokoladica u Kanadi. Treća kompanija, Hershey’s Canada, mogla bi izbjeći plaćanje kazne zbog priznanja krivice i saradnje u istrazi.

"Navodno namještanje cijena u periodu od 2002. do 2008. godine uključuje čokoladice Kit Kat, Coffee Crisp, Aero, Twix, Snickers, Bounty i M&M. Teško je procijeniti koliko su pretjerali sa cijenom zbog kompleksnosti cijena na tom tržištu", rekao je glasnogovornik Competition Bureaua, Pierre Yves Guay, za AFP.

Optužene su i tri osobe: Robert Leonidas, nekadašnji predsjednik Nestle Canada; Sandra Martinez, nekadašnja predsjednica konditorstva u Nestle Canada i David Glenn Stevens, predsjednik ITWAL-a, javlja Reuters.

Optuženi su suočeni sa mogućom kaznom od 10 miliona dolara i/ili zatvorskom kaznom do pet godina.

Zvaničnici navode kako je kompanija Hershey Canada sarađivala u istrazi i priznala krivicu u zamjenu za blažu kaznu. U izjavi za javnost su izrazili žaljenje zbog svojih postupaka i okrivili radnike koji su već napustili kompaniju.

Mars i Nestle navode da će se "žestoko braniti". Nestle je početkom ove godine, zajedno sa još 10 kompanija, kažnjen sa 60 miliona eura za slično namještanje cijena u Njemačkoj. Mars je izbjegao kaznu sarađujući sa njemačkim vlastima.