Privreda
0

Neizvjesnost u Cimosu traje

FENA
Fabrika Cimos u Srebrenici (Foto: Arhiv/SRNA)
Fabrika Cimos u Srebrenici (Foto: Arhiv/SRNA)
Još uvijek nije poznato šta će biti sa srebreničkom fabrikom autodijelova Cimos.

Medin Šabanović predsjednik sindikata Cimosa iz Potočara u izjavi za FENU kazao je da su Slovenci rekli da ne žele više sarađivati sa zaposlenicima Cimosa iz Potočara, i da se, kako je kazao Šabanović, raziđu kao ljudi.

"Slovenci ne žele više da sarađuju sa nama, radili smo zajedno osam godina i nakon sastanka kojeg smo imali u Gradačcu rekli su da se raziđemo kao ljudi. Raspisan je novi tender, ali niko ne zna detalje i da li su tenderom obuhvaćeni svi radnici ili samo pola, odnosno 50 ljudi. Šta će biti sa ostalima, to je već upitno. Imamo informaciju da je raspisan novi tender, a da li će se izvršiti prodaja ili neće to niko ne zna, posebno ovdje u Srebrenici", kazao je Šabanović za FENU.

U Srebrenici je među Cimosovim radnicima zavladala panika, jer iz dana u dan, stižu različite informacije o prodaji firme. Tako da su mnogi skeptični o statusu i daljoj budućnosti kao i zadržavanju radnika.

Zatvaranje Cimosove fabrike u Potočarima i tjeranje više od stotinu radnika na ulice, predstavljalo bi najjači udar povratku u Podrinje, jer je ova firma do sada važila za stub opstanka i povratka i zarade na osnovu rada i truda.