Privreda
64

Neboderi koji su nagovijestili finansijske kolapse i ekonomsku krizu

Klix.ba
Izgled nebodera Sky City
Izgled nebodera Sky City
Izgradnja nebodera, posebno onih koji se ističu svojom visinom, uglavnom se podudara s početkom ekonomskih kriza, pokazalo je istraživanje britanske kompanije Barclays. Prema podacima koje su dobili, čak i visina tornja održava razmjere ekonomske krize koja slijedi.

U junu ove godine u Kini počinje izgradnja Sky Cityja, tornja koji će sa svojih 838 metara biti najviši na svijetu. Ako je suditi prema analizi Barclaysa, kineska ekonomija bi mogla biti snažno poljuljana, odnosno da bi tržište nekretnina moglo izgubiti na vrijednosti, a rast bruto domaćeg proizvoda još više usporiti.

Portal Business insider donosi listu na kojoj je 11 nebodera, čija se izgradnja podudarila sa ekonomskim krizama ili finansijskim kolapsima zemlje u kojoj se neboderi grade.

  • U New Yorku je 1873. godine dovršen prvi svjetski neboder - Equitable Life Building. Slučajno, ili ne, izgradnja nebodera se podudarila sa dobom Duge depresije.

  • Auditorium u Chicagu, zdanje visoko 80 metara, dovršeno je 1889. godine, a 94 metara visok neboder New York World dovršen je 1890. godine koincidirajući sa britanskom bankarskom krizom i svjetskom recesijom 1890. godine.

  • Sa propasti brojnih banaka, željezničkih kompanija i općom američkom panikom 1893. godine poklapa se gradnja 92 metra visokog Masonskog hrama u Chicagu, nebodera Manhattan Life u New Yorku i Gradske vijećnice u Milwaukeeju.

  • Izgradnja 120 metara visoke zgrade Park Row u New York nagovijestila je paniku i slom tržišta dionica u SAD-u 1901. godine.

  • Izgradnja 186 metara visoke zgrade Singer New Yorku i 213 metara visoke zgrade Metropolitan poklapa se sa bankarskom panikom iz 1907. godine.

  • Izgradnja tri rekordno visoke zgrade u to vrijeme - 40 Wall Street, Empire State i Chrysler Building poklopila se sa dobom Velike depresije od 1929. do 1933. godine.

  • Izgradnja One World Trade Centra, zatim Two World Trade Centra i tornja Sears u Chicagu poklopila se s razdobljem naftne krize koja je dovela do pada dionica i izazvala globalnu krizu.

  • Azijska ekonomska kriza i devalvacija valute podudara se sa izgradnjom tornjeva Petronas u Kuala Lumpuru, visokih 452 metra.

  • Izgradnja nebodera Taipei 101 u Tajvanu koja je počela 1999. godine nagovijestila je recesiju.

  • Dovršetak najviše zgrade na svijetu Burj Khalife 2010. godine, visoke 828 metara, poklopio se sa početkom globalne finansijske krize.

Sky City toranj koji se gradi u Changshau u Kini počet će se graditi u junu, a zgrada će biti visoka 838 metara, odnosno najviša na svijetu. Zdanje koje će biti dovršeno u roku od sedam mjeseci dolazi u doba poljuljane kineske ekonomije, ali i zabrinutosti za daljnji globalni ekonomski oporavak.