Privreda
3

Najviše turista na području TK posjećuje Panonska jezera

FENA
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
U prvih pet mjeseci ove godine Tuzlanski kanton je posjetilo više od jedanaest hiljada domaćih i stranih gostiju, koji su ostvarili trideset hiljada noćenja, podaci su Turističke zajednice Tuzlanskog kantona.

"Ova godina u proteklih pet mjeseci je izuzetno posjećena u odnosu na prethodne godine. U usporedbi s istim periodom prošle godine povećan je broj dolazaka gostiju za 14 posto, a ostvaren broj noćenja za 16 posto", izjavio je za Fenu direktor Turističke zajednice Tuzlanskog kantona Nedret Fazlić.

Ako se ovakav trend nastavi, ustvrdio je, ovo će biti najuspješnija turistička sezona na području ovog kantona.

Pojašnjava da je sve do 2012. godine bio zabilježen pad dolazaka turista, kako domaćih tako i stranih, te da je ovo prvi put nakon niza godina da je u 2013. godini povećan broj turista i noćenja.

Prema podacima Turističke zajednice, na prostoru Tuzlanskog kantona turisti se zadržavaju u prosjeku tri dana, u odnosu na prošlu godinu koji je iznosio 2,2 dana.

"Svakako da povećanoj posjećenosti turista doprinosi lokalna zajednica Tuzla, koja ima organizirano 'Ljeto u Tuzli' s raznim sadržajima, te ujedno i obogaćuje turističku ponudu i bitno utiče da se turisti duže zadržavaju", naglasio je Fazlić.

Najviše dolaze gosti iz susjednih zemalja, Hrvatske i Srbije. Tome su doprinijela, objašnjava, Panonska jezera u Tuzli, jedina slana jezera u Evropi s pješčanim plažama, koja su i najviše posjećena.

Fazlić navodi da Turistička zajednica Tuzlanskog kantona ima 1.800 kategorisanih soba od kojih oko 1.500 zadovoljavaju evropske kriterije. Što se tiče smještajnih kapaciteta, u odnosu na 2004. godinu broj je uduplan, ali je isti broj noćenja.

Podaci Turističke zajednice Tuzlanskog kantona govore da je u 2004. godini prihod od boravišnih taksi ostvaren u iznosu od 50 do 70 hiljada maraka. Isti prihod je ostvaren i u 2012. godini, a uvećan je broj smještajnih kapaciteta.

"Ovi podaci sami po sebi kazuju da je rad nacrno veoma razvijen na području Tuzlanskog kantona i da se Tuzlanski kanton i Federacija BiH odriču znatnog dijela prihoda koji odlazi u crne fondove", upozorio je Fazlić.

Smatra da će Vlada Federacije BiH hitno morati nešto uraditi kada su u pitanju prihodi od boravišnih taksi i turističkih članarina.