Tokio
0

Najveći pad japanske privrede od Drugog svjetskog rata

FENA
Japanska privreda je u prvom ovogodišnjem kvartalu imala najveći tromjesečni pad od kraja Drugog svjetskog rata, objavljeno je u Tokiju na osnovu procjene ekonomista osam vodećih domaćih ekonomskih instituta, prenose agencije.

Ekonomski eksperti su procijenili da je privredna aktivnost u drugoj po snazi svjetskoj privredi opala tokom perioda januar - mart, računato prema kvartalnoj osnovi, 4,3 procenta, dok je po godišnjoj stopi taj pad bio znatno veći - 16,2 procenta.

Veoma visok tromjesečni ekonomski pad, od 13,1 posto , u Japanu je posljednji put zabilježen u prvom kvartalu 1974. godine, u vrijeme prvog naftnog šoka.

Japanska vlada bi zvanične podatke o kretanju bruto domaćeg proizvoda (BDP) , kojim se uobičajeno mjeri nivo ekonomske aktivnosti, u periodu januar - mart ove godine trebalo da saopći 20. maja, prenosi agencija Kyodo.

Stručnjaci koji su analizirali privredna kretanja u prva tri mjeseca 2009. ukazuju da je tokom tog razdoblja u Japanu zabilježen drastičan pad proizvodnje automobila, električnih uređaja i i niza drugih industrijskih proizvoda, uz istovremeni pad osobne potrošnje i rast nezaposlenosti.

Kad je riječ o procjeni kretanja japanskog BDP-a u tekućem kvartalu, neki ekonomisti smatraju da je moguće očekivati pozitivan preokret, dok pesimisti upozoravaju da će se negativan rast nastaviti, ali u nešto manjem obimu nego tokom prethodnog tromjesečja.

Kao prvi povoljan znak da japanskoj privredi predstoje bolji dani vladini analitičari su naveli podatak o rastu martovske industrijske proizvodnje za 1,6 posto, u odnosu na prethodni mjesec, što je prvi takav slučaj u minulih pola godine.