Privreda
0

Najnoviji modni trendovi na sajmu IFATEX u Skenderiji

FENA
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
U organizaciji Centra Skenderija u Sarajevu je danas svečano otvoren 29. međunarodni sajam mode, odjeće, tekstila, kože, obuće i prateće opreme IFATEX 2013, a svoje proizvode izlaže oko 40 kompanija.

Osim domaćih, tu su i izlagači koji zastupaju kompanije iz Hrvatske, Srbije, Italije, Turske, Japana,Švicarske i Njemačke.

Na sajmu će biti predstavljeni najnoviji modni trendovi kada je u pitanju muška, ženska i dječija odjeća i obuća. Uz svečani asortiman, izlagači predstavljaju i odjeću za svakodnevne prilike, kao i nakit, ukrase, torbe i drugu dodatanu opremu za tekstilnu industriju

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Erdal Trhulj, čije je ministarstvo i generalni pokrovitelj ove sajamske manifestacije, otvarajući svečano sajam, zajedno s predsjednikom Vanjskotrgovinske komore BiH Ahmetom Egrlićem i direktorom Centra Skenderija Hajrizom Bećirovićem, kazao je da se industrija kože, testila i obuće nalazi trenutno na prekretnici te da treba nastaviti na njenoj reanimacijii zbog toga što se na neki način smatra tradicionalnom, ali i što upošljava u BiH oko 40.000 osoba i to uglavnom žena.

Ministar Trhulj je, također, podsjetio da je Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije uradilo Strategiju razvoja industrije tekstila, odjeće, kože i obuće u Federaciji Bosne i Hercegovine za period 2013.-2023.godina koju je prihvatila Vlada FBiH te je dodao da će Vladi biti predloženi modeli za ulganja u industriju tekstila, kože i obuće.

Direktor Centra Skenderija Hajriz Bećirović kazao je da se u ovaj projekt ušlo s puno entuzijazma, što pokazuje i prisustvo firmi na sajmu kao što su Bellissima, Mitex, Kotex, Alma Ras, Prevent i drugi.

Snažniju podršku projektu, posebno u narednim godinama, obećao je i predsjednik VTKBiH Ahmet Egrlić koji je kazao da su tekstil, koža i obuća perspektivne indsutrijske grane koje mogu dati značajan doprinos izvozu BiH.

Sajam je otvoren do 28. septembra,a programom ove manifestacije predviđeno je održavanje prezentacija proizvoda, tehnologije, opreme i usluga u industriji tekstila, odjeće, obuće i kože, te prateće tehnologije i opreme.

Također, planirano je ocjenjivanje kvalitete proizvoda i dodjela sajamskih priznanja, kao i stručna predavanja, savjetovanja i radionice o aktuelnim temama iz programa izlaganja.

Nakon svečanog otvorenja sajma održana je i modna revija koju su pripremili profesori i učenici Srednje škole za tekstil, kožu i dizajn iz Sarajeva.

U okviru sajma IFATEX 2013 u Sarajevu će danas biti održan okrugli sto na kojem će biti prezentirano stanje i perspektive u oblasti tekstilne i kožarsko-prerađivačke industrije, kao i Strategija razvoja tekstilne industrije FBiH.

Također, tom prilikom će biti prezentirane perspektive sektora u procesu budućih integracija - mogućnost korištenja IPA fondova i porijeklo proizvoda, najavljeno je iz Vanjskotrgovinske komore BiH.