Privreda
441

Nadomak Širokog Brijega rastu banane, ove godine i prvi zreli plodovi

Piše: N. J.
Niko Ćavar kraj stabla banane (Foto: Večernji list)
Poznato je da banane rastu u tropskim krajevima, međutim, ove godine su rodile i u mjestu Knešpolje pokraj Širokog Brijega.

Ponosni vlasnik je Niko Ćavar, koji je prije tri godine od prijatelja iz susjednog mjesta Trn, Branka Hrkaća, uzeo dvije sadnice "za ukras" i posadio ih u svojoj bašti. Međutim, naišle su na plodno tlo i dobro se razvile, tu su i novi izdanci koji napreduju te plodovi.

"Banane rastu u listovima, odnosno u grozdovima, i imam ih oko 80 koje su tek začete. Očekujem da bih krajem ljeta trebao ubirati plodove. Plodova je bilo i prošle godine, ali nisu uspjeli sazreti", rekao je Ćavar za Klix.ba, dodajući kako je njegov prijatelj Branko mnogima dao sadnice banane, ali su se plodovi pojavili samo kod Ćavara.

Naš sagovornik je već počeo čitati literaturu o uzgoju banana te planira napraviti plastenik kako bi osigurao što bolje uvjete za ovu biljku.

"Zasad ih samo dosta zalijevam, a planiram napraviti plastenik kako bih ih zaštitio tokom zime. Kao što znate, pretprošla zima je bila dosta oštra i sa dosta snijega, ali su uspjele preživjeti i evo i začeti plodove. Sada sam im puno više posvećen, a komšije i prijatelji dolaze u baštu jer su banane već postale prava atrakcija. A, evo sada su tu i novinari", govori Ćavar.

On je dodao da su banane na dobrom mjestu u bašti te da su izložene suncu tokom cijelog dana. "To je vrlo bitno kako bi banane mogle sazreti", rekao je Ćavar.

Njegov prijatelj Branko Hrkać iz mjesta Trn kod Širokog Brijega nam je rekao kako je sadnice banane nabavio još prije rata od svoga prijatelja, te i danas ima sadnice u bašti i podijelio ih je mnogima.

"Podijelio sam dosta sadnica, ali su najbolje uspjele kod Nike, koji krajem ljeta očekuje plodove, što je sjajno. Davao sam sadnice ljudima širom BiH, čak i u Sarajevu, ali one su vrlo osjetljive i trebaju dosta toplote i dobru klimu. I ja ih planiram prenijeti u staklenik, ali je problem što one znaju narasti do devet metara u visinu", kazao je Hrkać.