Privreda
9

Nabavka dva buldožera za rudnike "Gračanica" i "Đurđevik"

Klix.ba
U četvrtak, 8. maja 2014. godine u 12 sati, u Rudniku uglja "Gračanica" Gornji Vakuf – Uskoplje bit će upriličeno potpisivanje ugovora o nabavci dva buldožera D155AX- 6 proizvođača Komatsu Japan za rudnike "Gračanica" i "Đurđevik".

Vrijednost investicije JP Elektroprivreda BiH je 1, 35 miliona KM.

U prisustvu dr. Elvedina Grabovice, generalnog direktora JP EPBiH i Senada Sarajlića, izvršnog direktora za proizvodnju, ugovore o nabavci buldožera, potpisat će Salih Muftić direktor RU "Gračanica", Zijad Rahimić direktor RMU "Đurđevik" i Vladimir Spaić, direktor kompanije TEIKOM BH d.o.o, isporučioca opreme.

Osim buldožera sa riperom, za Rudnik "Gračanica" Gornji Vakuf - Uskoplje u planu je nabavka i dodatne mehanizacije koja će zamjeniti dotrajalu opremu i obezbijediti održavanje postojećeg radnog stanja i kontinuiteta planirane proizvodnje te osigurati potrebne kapacitete na dobivanju otkrivke i uglja uz istovremeno minimalne troškove održavanja.

Nabavka novog buldožera za RMU "Đurđevik" omogućit će zadržavanja postojećeg nivoa proizvodnje i stvoriti pretpostavke za racionalizaciju i modernizaciju proizvodnih kapaciteta rudnika. Također, uz postizanje projektovanog i potrebnog nivoa proizvodnje biće omogućeno smanjenje troškova i vremena održavanja opreme.

Nabavka buldozera finansira se iz sredstava za dokapitalizaciju rudnika u sastavu Koncerna EPBiH.

JP Elektroprivreda BiH će u procesu dokapitalizacije u RU "Gračanica" Gornji Vakuf – Uskoplje investirati 5, 6 miliona KM, a u RMU "Đurđevik" 16, 4 miliona KM.