Privreda
9

Na sjednici Predstavničkog doma rasprava o Bloku 7

FENA
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Generalni direktor Elektroprivrede BiH Elvedin Grabovica prisustvuje današnjoj sjednici Predstavničkog doma Federalnog parlamenta u Sarajevu, na kojoj poslanici diskutuju objedinjeno o Informaciji o aktivnostima na izboru projektnog partnera za zajedničko ulaganje u Projekt izgradnje Bloka 7-450 MW u TE "Tuzla", Privremenim smjernicama elektroenergetske politike Federacije BiH, te o Informaciji o aktivnostima na izboru strateškog partnera za financiranje i izgradnju TE "Banovići", Bloka 1-300 MW.

Informaciju o aktivnostima na izboru projektnog partnera za zajedničko ulaganje u Projekt izgradnje Bloka 7-450 MW u TE "Tuzla", pripremila je JP Elektroprivreda BiH, koja je stopostotni vlasnik izgrađenog Bloka 7 sa 100-postotnim pravom na snagu i električnu energiju Bloka.

"Vlada Federacije dala je prethodnu saglasnost na predloženi izbor Konzorcija China Gezhouba group Co Ltd. CGGC - Lider i Guandong Electric Power Design Institute - GEDI, Kina za preferiranog ponuđača u postupku izbora projektnog partnera za zajedničko ulaganje u projekt izgradnje Bloka 7-450 MW u TE Tuzla", kazala je Amira Pintul, pomoćnica ministra za energiju, rudarstvo i industriju FBiH.

Predstavnički dom danas treba dati saglasnost za nastavak aktivnosti do konačnog izbora projektnog partnera po predloženom modelu.

Konzorcij CGGC i GEDI je izvođač radova po principu ključ u ruke, a Export-Import (EXIM) Bank of China je iskazala spremnost da finansira izgradnju Bloka 7.

Ponuđeni model finansiranja podrazumijeva 15 posto vlastitog učešća EPBiH i 85 posto kredita EXIM Bank of China, po najpovoljnijem kreditnom modelu Preferencial Buyer's Credit.

Konzorcij će ativno učestvovati i asistirati prilikom apliciranja i procesa odobravanja kredita kod EXIM Bank of China, a ponuđena je oprema renomiranih evropskih proizvođača.

Ponuđena cijena je u nivou procijenjene vrijednosti investicije iz 2010. i prema ponudi iznosi 1,74 miliona eura/mw ukupne snage.

Cilj Privremenih smjernica elektroenergetske politike Federacije BiH je, ističe pomoćnica ministra Pintul, da se u periodu do izrade principa Elektroenergetske politike za FBiH, osiguraju realizaciju ciljeva u elektroenergetskom sektoru.

U periodu do izrade Elektroenergetske politike, Privremenim smjernicama se osigurava pouzdano, sigurno i kvalitetno snabdijevanje električnom energijom svih krajnjih kupaca (industrija, trgovina, domaćinstva i ostali) u Federaciji BiH, te dugoročan, uravnotežen i održivi razvoj elektroenergetskog sektora kao jednog od glavnih pokretača i nosilaca ekonomskog rasta u FBiH.

"U skladu s Privremenim smjernicama, elektroprivredna preduzeća u Federaciji BiH imaju obavezu da, u skladu sa zakonskim propisima, Direktivom 2009/72/EC, Programom prestrukturiranja i pratećim dokumentima, izvrše funkcionalno, računovodstveno i upravljačko razdvajanje djelatnosti unutar kompanija do 30.9.2014. godine, uključujući i izdvajanje distributivne proizvodnje iz distribucije i njeno uključivanje u djelatnost proizvodnje", rekla je Pintul.

Obaveza Regulatorne komisije je da, u okviru zakonskih nadležnosti, do kraja 2014. godine donese izmjene i dopune propisa koje su u vezi s nadzorom tržišta i harmonizira ih s ostalim regulatorima.

Rudnik mrkog uglja „Banovići“ d.d. Banovići pripremio je Informaciju o aktivnostima na izboru strateškog partnera za financiranje i izgradnju TE "Banovići", Bloka 1-300 MW - druga faza tenderskog procesa, koju je prihvatila Vlada FBiH.

"Zadužen je RMU Banovići da nastavi aktivnosti u procesu izbora strateškog partnera, te da o svim daljim aktivnostima i progresu redovno informiše Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije i Vladu Federacije Bosne i Hercegovine", kazala je Pintul pred poslanicima Predstavničkog doma Parlamenta FBiH.

Konačnom izboru strateškog partnera može se pristupiti tek nakon pribavljanja saglasnosti Vlade i Parlamenta Federacije BiH i donošenja odluke Skupštine društva RMU Banovići kojom se daje saglasnost na konačan prijedlog izbora strateškog partnera za finansiranje i izgradnju Termoelektrane "Banovići", Bloka 1-300 MW.