Privreda
22

Na sajmu zdrave hrane u Ustikolini izlagači iz cijele regije

Piše: E. A.
Klix.ba
Klix.ba
U općini Foča u FBiH otvoren je "Sajam zdrave hrane", tradicionalna manifestacija na kojoj brojni poljoprivredni proizvođači izlažu svoje proizvode po kojima je ovaj kraj poznat u cijeloj zemlji. Tako je i ovaj put sajam okupio brojne izlagače sa područja BPK Goražde ali i cijele regije.

U Ustikolini je poljoprivreda osnovna grana privređivanja pa proizvođači ovakve prilike rado koriste, kako za promociju, tako i prodaju onog što proizvedu na svojim imanjima.

"Sve se proda. Prodamo ovdje u Ustikolini na sajmu pa onda Dani jabuke, idemo i u Sarajevo. Nije problem prodati, ali Boga mi valja ovo sve napraviti", kaže Suada Bećirspahić.

Suljo Dreca, član Organizacionog odbora "Sajma zdrave hrane" kaže da je ovo jedinstvena promocija resursa ovog kraja.

"Ovo je jedna vrsta promocije naših resursa. A najveći resurs ovog regiona je poljoprivreda. Mislimo da je to šansa za zapošljavanje i ova 12. po redu manifestacija po broju izlagača pokazuje da smo na pravom putu", kaže Dreca.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Zanimljivo je da su se među izlagačima pojavili i učenici OŠ iz Ustikoline koji su posjetiteljima nudili svoje proizvode, koji su nastali kao plod edukacije o proizvodnji zdrave hrane.

"Naši učenici godinama učestvuju na ovoj manifestaciji i izlažu proizvode koje su sami napravili. Od prodaje novac skupljaju i naravno koriste za školske eksukrzije", kaže Elvedin Tanjo, nastavnik.

Sajam zdrave hrane u Ustikolini bilježi veliku posjećenost a ova manifestacija prava je uvertira za događaj godine iz oblasti poljoprivredne proizvodnje. Naime, polovinom oktobra u Goraždu će biti održana tradicionalna manifestacija "Dani jabuke", koja već dugi niz godina okuplja stotine izlagača iz naše ali i zemalja regiona.