Privreda
11

Na prodaju poslovna zgrada Hidrogradnje

FENA
Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić i federalni ministar energije, rudarstva i industrije Erdal Trhulj primili su danas, u sjedištu Federalne vlade u Sarajevu, predstavnike Nadzornog odbora, Uprave i Sindikata "Hidrogradnje" d.d. Sarajevo, te s njima razgovarali o stanju u toj kompaniji i mogućnostima rješavanja problema s kojim je suočena.

Nikšić i Trhulj su podsjetili da je Federalna vlada ispunila sve obaveze koje je preuzela ranijim Sporazumom potpisanim s "Hidrogradnjom", te da će i dalje činiti sve da bi bili stvoreni preduvjeti za uspješno poslovanje tog kolektiva.

Jedan od današnjih zaključaka je da budu nastavljene aktivnosti na prodaji poslovne zgrade "Hidrogradnje" u Sarajevu, a u taj proces treba biti uključena Agencija za privatizaciju u FBiH.

Sredstvima dobijenim prodajom bio bi uvezan radni staž zaposlenicima "Hidrogradnje" koji su stekli uvjete za odlazak u penziju, što bi, ujedno, doprinijelo racionalizaciji broja radnika.

Također, zaključeno je da do naredne sjednice Vlade FBiH Nadzorni odbor treba predložiti novog vršitelja dužnosti direktora "Hidrogradnje", pošto je sadašnji dao ostavku na tu poziciju.

Očekuje se da "Hidrogradnje" dobije poslove koji se odnose na saniranje šteta izazvanih poplavama i odronima, za koje je njena građevinska operativa osposobljena.

Zadatak Uprave "Hidrogradnje" je traženje i osiguravanje novih poslova za tu kompaniju, kazano je tokom današnjih razgovora u kojim je učestvovao i predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH Ismet Bajramović, saopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.