Privreda
9

Na ovogodišnjem ZEPS-u 386 izlagača iz 26 zemalja

Piše: E. M.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
U Zenici će od 1. do 5. oktobra biti održan 20. generalni bh. sajam ZEPS, te 10. međunarodni sajam metala ZEPS Intermetal.

Generalni direktor Sajma Abdulah Serdarević istakao je da će ovogodišnji ZEPS obilježiti dva događaja koja su vezana za prijateljsku zemlju Bahrein i Bosnu i Hercegovinu.

"Uspjeli smo da ove godine na ZEPS-u učestvuje i Bahrein sa 25 kompanija. Dva događaja trebaju obilježiti ovu sajamsku manifestaciju, a to je nastup Bahreina i potpisivanje protokola o saradnji Privredne komore Bahreina i Privredne komore Bosne i Hercegovine", izjavio je Serdarević.

On je još dodao da privrednici iz Bahreina žele upoznati izvozne mogućnosti Bosne i Hercegovine te su zbog toga upućeni pozivi privrednicima u našoj zemlji.

"Privrednici Bahreina žele upoznati izvozne mogućnosti bh. privrede i stoga smo poslali pisma bh. firmama da posjete ove štandove, da pregovaraju i da se konkretno sklope predugovori ili ugovori. Očekujemo da će nastup biti uspješan i da će biti sklopljen ugovor o izvozu", dodao je Serdarević.

Na ovogodišnjim sajmovima ZEPS i ZEPS Intermetal učestvovat će 386 izlagača iz 26 zemalja, a kolektivne izložbe predstavit će učesnici iz Slovenije, Bahreina, Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

U okviru sajamskih dana bit će održane i brojne prateće manifestacije, dok će drugog dana sajma biti otvorena druga konferencija "Energetska efikasnost i obnovljivi izvor energije", koju organizuju CETEOR Sarajevo i Poslovni sistem RMK.

U četvrtak, 3. oktobra, od 17:00 sati bit će upriličena dodjela priznanja sajma ZEPS i ZEPS Intermetal, dok će dan poslije biti upriličena manifestacija potpisivanja Memoranduma o razumijevanju između privrednih komora Bahreina i Bosne i Hercegovine.

Ovogodišnji sajam svečano će otvoriti visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Inzko.