Privreda
0

MMF: BiH je potreban zakon o zaštiti korisnika finansijskih usluga

FENA
Stupanje na snagu novog Zakona o povoljnijem penzioniranju u Federaciji Bosne i Hercegovine otvara mogućnost da Izvršni odbor MMF-a uzme u razmatranje treći pregled po stand-by aranžmanu za BiH. Očekujemo da ćemo riješiti preostala tehnička pitanja tokom narednih dana, izjavio je za Fenu rezidentni predstavnik MMF-a u BiH Ruben Atoyan.

Rezimirajući posljednju posjetu Misije MMF-a tokom koje su održani sastanci u Banjoj Luci i Sarajevu, Atoyan kaže da su vođeni razgovori o nedavnim ekonomskim dešavanjima i politikama u okviru trećeg pregleda po stand-by aranžmanu (SBA) s Bosnom i Hercegovinom.

"Misija je ocijenila provođenje programa u odnosu na ciljeve postavljene za kraj marta i razgovarala o daljnjim strukturalnim reformama usmjerenim na jačanje javnih finansija, očuvanje finansijske stabilnosti, kreiranje više prilika za investicije i otvaranje novih radnih mjesta. Konstruktivno smo radili sa svim našim partnerima i veoma dobro razumijemo kakv plan reformi je pred nama", precizirao je Atoyan.

Na pitanje Fene kakva je ocjena Misije MMF-a o problemu nekvalitetnih kredita, što je najavljeno kao jedna od glavnih tema razgovora u okviru trećeg pregleda po stand-by aranžmanu, Atoyan kaže da je rast kredita, kao jedan od ključnih elemenata ekonomskog rasta, i dalje slab dok nivo nekvalitetnih kredita raste.

"U ovakvom okruženju od ključnog je značaja ojačati okvir za rješavanje pitanja nekvalitetnih kredita uklanjanjem zakonskih, poreznih i institucionalnih prepreka. Po našem mišljenju, prijedlog Zakona o zaštitu žiranata u FBiH bi ugrozio predvidivost bankarskog i pravnog sistema, najvjerovatnije, povećao troškove kredita, i tako nepovoljno uticao na ekonomske aktivnosti. Umjesto toga, mi smatramo da je potrebno imati jedan sveobuhvatan zakon o zaštiti korisnika finansijskih usluga koji će pojasniti prava i obaveze ovih korisnika i osigurati funkcionalan i efikasan bankarski i pravni sistem u FBiH. Mi smo spremni pružiti pomoć vlastima FBiH u pripremanju takvog zakona", rekao je Atoyan.

Misija MMF-a je posjetila Banju Luku i Sarajevo od 15. do 24. maja da bi vodila razgovore o ekonomskim dešavanjima i politikama u okviru trećeg pregleda po stand-by aranžmanu s Bosnom i Hercegovinom.

MMF