Privreda
13

Mlijekoprodukt će prve količine mlijeka plasirati na tržište Hrvatske

FENA
Preduzeće Mlijekoprodukt Bosanska Dubica, nakon što je uvršteno na listu mljekara iz BiH koje svoje proizvode mogu izvoziti u Evropsku uniju (EU), prve količine mlijeka, za početak, plasirat će na tržište Hrvatske.

Za Fenu u ovom preduzeću podsjećaju da je industrija mlijeka u posljednje dvije godine pod velikim pritiscima zbog viškova mlijeka koji su dobrim dijelom nastali kao posljedica zatvaranja tako velikog izvoznog tržišta.

"Iako ne očekujemo da će količine u startu biti na nivou izvoza koji smo imali u prethodnom periodu, nadamo se da će se kroz ovu liberalizaciju situacija bar djelimično stabilizovati kroz period koji je pred nama", naveli su iz Mlijekoprodukta.

Od danas četiri mljekare iz BiH mogu nesmetano izvoziti mlijeko i mliječne proizvode u zemlje Evropske unije, te vršiti njihov provoz preko teritorije EU na druga tržišta.

To su mljekare Milkos Sarajevo, Mljekara Livno, zatim Meggle Bihać i Mlijekoprodukt Bosanska Dubica, a koja danas stupa na snagu.

Iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH su ranije podsjetili da je Kancelarija za veterinarstvo BiH 9. jula dostavila Evropskoj komisiji - Generalnoj direkciji za zdravlje i potrošače, zahtjev za uvrštavanje na listu četiriju mljekara iz BiH koje ispunjavaju uvjete za izvoz mlijeka i proizvoda od mlijeka u EU.