Privreda
0

Mercator BH socijalni partner PPDIVUT za izgradnju industrijske demokratije

Klix.ba
Kompanija Mercator BH je primila zahvalnicu, u svojstvu socijalnog partnera za doprinos izgradnji industrijske demokratije, od strane Samostalnog Sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji, vodoprivredi, ugostiteljstvu, turizmu i trgovini Bosne i Hercegovine (PPDIVUT BiH).

U okviru Dana Sindikalne škole Samostalnog sindikata PPDIVUT BiH, koji se održao 14.06.2014. u Domu kulture Srebrenica, Mercator BH je prepoznat kao socijalni partner za doprinos u izgradnji industrijske demokratije. Mercator BH, kao privredni subjekt posluje u Bosni i Hercegovini od 2000. godine i danas zapošljava 1610 radnika, koji svoja prava ostvaruju u skladu sa odredbama ugovora o radu, a koja podrazumijevaju redovnu isplatu plata, naknade za prevoz i topli obrok, te mjesečne stimulacije u skladu sa ocjenama njihovog rada, a sve to uz potpuno uvažavanje svih zakonskih obaveza i plaćanja punog bruto doprinosa na sve navedene materijalne isplate zaposlenima.

"Sa velikim zadovoljstvom učestvujemo u današnjoj svečanosti Samostalnog sindikata PPDIVUT BiH jer Mercator kao poslodavac, bazira svoje poslovanje na partnerskom odnosu glede participacije tj. naši zaposleni participiraju svojim odnosom prema radnom mjestu i sredstvima za rad jer na taj način ujedno doprinose ostvarivanju svojih prava. Sistem je veoma jednostavan, radnici preko sindikalnih organizacije mogu da ostvaruju svoja osnovna prava, ali razvoj industrijske demokratije se mora posmatrati upravo kroz participaciju odnosno doprinos razvoju. Ostvarenje poslovnih ciljeva i realizacija razvojnih planova direktno obezbjeđuju upravo ono što je definisano partnerskim odnosom", rekao je Neven Hadžisulejmanović, direktor Mercatora BH.

Dodao je da najnovija istraživanja ukazuju da gdje god je prisutna veća participacija u odlučivanju, dolazi do povećanja ekonomičnosti, rentabilnosti i produktivnosti, a smanjenje konflikata na radu i poboljšanja međuljudskih odnosa.

Mercator, kao socijalni partner, je spreman nastaviti raditi na unapređenju razvoja participativne industrijske demokratije, a za to je potreban aktivno uključen partner sa druge strane, Sindikat preko kojeg radnici uzimaju učešće u svom dijelu izgradnje industrijske demokratije. Zadovoljstvo je veće zbog činjenice da Mercator BH ima dobrog partnera za ispunjenje ove misije.

Danas, u otežanim uslovima poslovanja, potreban je veliki trud da se ostvare prava radnika, koja su sastavni dio ljudskih prava i sloboda, i koja su propisana zakonodavstvom ove zemlje.