Privreda
0

Međunarodni aerodrom Sarajevo obilježava 45 godina rada

FENA
Međunarodni aerodrom Sarajevo u ponedjeljak će obilježiti 45 godina postojanja i rada.

Po otvorenju aerodroma 1969. godine, koji je tada nosio naziv "Aerodrom Butmir-Sarajevo", na novoizgrađenu pistu, prvi je sletio JAT-ov ''konvef'' na liniji Zagreb - Sarajevo, čime je novo sarajevsko zračno pristanište uspješno položilo svoj prvi ispit.

Otvaranje međunarodnog aerodroma značilo je i da se otvaraju novi putevi i mogućnosti za razvoj civilnog zrakoplovstva, a promet putnika i letova u tom razdoblju povećavao se postepeno. Njegov put ka usponu zaustavila su ratna zbivanja devedesetih godina, kada je u potpunosti zaustavljen civilni saobraćaj, a aerodrom je opljačkan i uništen.

Međutim, uprkos mnogobrojnim poteškoćama i preprekama, te zahvaljujući entuzijazmu i nesebičnom doprinosu svih uposlenika, aerodrom je obnovljen i od tada iz godine u godinu niže poslovne uspjehe.

Da su se dugogodišnji trud, rad i zalaganje isplatili dokazuje i rekord po pitanju broja putnika, koji je aerodrom zabilježio u prethodnoj godini, koji je iznosio 665.638, što je najveći broj putnika od osnivanja aerodroma. Rast prometa nastavio se i u tekućoj godini pa je tako u prva četiri mjeseca godine kroz Sarajevski aerodrom prošlo 173.949 putnika, što je za pet posto više u odnosu na isti period prošle godine, a realizirano je i 1.688 aviooperacija što je za osam posto više u odnosu na rekordnu 2013.godinu.

  • Ostvareni uspjeh prethodne godine, bio je samo dodatni motiv da s ambicioznim planovima uđemo i u 2014., godinu. U narednom periodu planiramo se i dalje bazirati na uvođenje novih linija, ali i sadržaja. S obzirom da do kraja godine očekujemo blizu 700.000 putnika, možemo reći da bi 2014. mogla biti upisana kao nova rekordna godina, kojom ćemo krunisati 45 godina rada i postojanja Međunarodnog aerodroma Sarajevo - kazao je direktor Međunarodnog aerodroma Sarajevo Ivan Veličan, saopćeno je iz J.P. Međunarodni aerodrom Sarajevo.