Privreda
8

Mali proizvođači u BiH teško mogu opstati sami

Piše: S. Č.
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
U Sarajevu se održava Sajam malih porodičnih firmi, na kojem izlagači građanima imaju priliku predstaviti svoje proizvode, ali i probleme s kojima se susreću.

Ekstenzivna proizvodnja ili mala proizvodnja prema mišljenju mnogih jedan je od ključnih za stvaranje jake ekonomije, s obzirom na to da pruža resurse i temelje za rad većim proizvođačima.

Udruženje "Kupujmo i koristimo domaće" koje je organizator Sajma malih porodičnih firmi ističe da ove godine očekuju više od 50 izlagača iz cijele BiH. Oni se uglavnom baziraju na proizvodnji domaćih i zdravih proizvoda iz vlastite proizvodnje, od meda, preko ljekovitih biljaka i preparata, do odjeće i nakita.

Mirjana Lamaruž iz Sovića kod Gruda se već dugi niz godina bavi proizvodnjom prirodne kozmetike, ističe da je zadovoljna odazivom kupaca.

"Proizvodimo prirodne sapune, kreme za lice, kupke, losione za tijelo i sve to na prirodnoj bazi. Naš najprodavaniji proizvod je sapun od kozijeg mlijeka. Zadovoljni smo i interesom građana na ovogodišnjem Sajmu", kazala je Mirjana.

Jedan od izlagača bio je i porodični obrt "Iz našeg vrta" iz Tuzle, koji se bave proizvodnjom domaće hrane.

"Kako i samo ime kaže, svi sastojci za naš ajvar, džem i ostale proizvode dolaze iz našeg vlastitog vrta. Jedino što nije naše su sol i ulje, ali ko zna možda i ulje počnemo proizvoditi, pa da budemo stopostotna domaća proizvodnja", kroz osmijeh nam je kazala vlasnica Senada Omazić. Njen muž Senad rekao je kako je interesovanje građana sve veće, ali da male firme kao što je njihova teško rade zbog globalizacije i uvozne robe koja je uglavnom dosta jeftinija.

Profesor sa Ekonomskog fakulteta u Sarajevu Željko Šain smatra da mali proizvođači sami teško mogu opstati.

"Male firme se moraju organizovati i udružiti. Sadašnji uvjeti globalizacije malim proizvođačima ne dozvoljavaju da se nametnu, zbog toga se oni moraju uvezati u veću mrežu mikropreduzeća", rekao je Šain za Klix.ba

"Jukan Eko hrana" iz Gračanice također predstavlja svoje proizvode u Sarajevu. Pod sloganom "Za zdrav i dug život" ova firma proizvodi žitarice, kolače, pekmeze i slatkiše, ali bez šećera, što ih, kako ističu, čini jedinstvenim. Međutim, prema njihovim riječima, država taj potencijal nije znala prepoznati.

"Nema nikakvih poticaja ni pomoći države. Šta više, otežavaju posao raznim inspekcijam i nametima. Drugim riječima, traže dlaku u jajetu", rekao nam je Mirza Jukan.

"Država male proizvođače treba osloboditi nameta i raznih dažbina kao što su pdv i fiskalne kase, ali i mali proizvođači često posluju ilegalno, ne prijavljuju firme, tako da dolazi do pada kvaliteta proizvoda", objasnio je profesor Šain.

Sajam malih porodičnih firmi traje od 14. do 17. oktobra, a organizatori pozivaju građane da dođu u što većem broju kako bi mogli pogledati i kupiti proizvode proizvedene onako kako su to radili naši djedovi i bake.