Privreda
0

Mali akcionari traže zaustavljanje stečaja u Banji Kulaši

FENA
Članovi Saveza udruženja malih akcionara Republike Srpske danas su na okupljanju ispred Okružnog privrednog suda u Banjoj Luci pozvali nadležne da se zaustavi, kako kažu, lažni stečaj nad imovinom Hotelsko-turističko-ugostiteljskog preduzeća Cer a.d. Prnjavor, odnosno Banje Kulaši.

Time će se, ukazuje predsjednik ovog saveza Nebojša Jugović, spasiti bar ono što je nakon "pljačke“ ostalo od tog nekada uglednog privrednog kolektiva.

U Okružnom privrednom sudu održano je ročište za ispitivanje uslova za otvaranje stečaja nad imovinom HUTP Cer a.d. Prnjavor. Mali akcionari ukazuju da je postupak stečaja pokrenut augusta 2012. godine na prijedlog sudskog vještaka Radovana Bosiočića zbog neplaćenih 1.224 KM, a za pokretanje postupka samo na ime troškova stečajnog postupka uplaćeno je 3.000 KM, što je samo jedan od razloga za osnov sumnje u krivično djelo lažnog stečaja.

Jugović ističe da Banja Kulaši ima jednu od najljekovitijih voda, pa nije logično da je preduzeće koje je gazdovalo tim prirodnim resursom propalo.

"Stečajem se pokušava uništavanje neuništivog - vode", kaže on i ističe da sve ovo prevazilazi "uobičajenu drskost tajkuna i graniči se sa zdravim razumom“.

Jugović dodaje i da je nenormalno, samo deklarativno, javno i jalovo isticati da su kroz stečajne postupke stotina preduzeća u Republici Srpskoj Fond PIO (sada PREF), Fond za restituciju, Akcijski fond, Fond zdravstvenog osiguranja, Poreska uprava Republike Srpske, UIO BiH ...te druge institucije oštećeni za stotine miliona KM, da je više od 50.000 hiljada radnika ostalo bez posla, a da se ništa konkretno nije preduzelo niti se preduzima da se zaustavi "ovo stečajno ludilo“.

Ukazuje i da će slučaj uništavanja HUTP Cer a.d. Prnjavor otvoriti mnoga pitanja, među kojima i ulogu Zepter fonda, odnosno Društva za upravljanje Zepter fondom u "uništavanju te firme", te pita da li su tačne informacija da se kroz ovaj "lažni" stečaj Banja Kulaši namjerava prodati Vuku Hamoviću, kako bi se izbjeglo plaćanje ogromnog obeštećenja od strane Termoelektrane Stanari prema HUTP Cer a.d. Prnjavor, odnosno Banji Kulaši radi mogućeg uništavanja prirodnog dobra,vode Banje Kulaši i onemogućavanja obavljanja osnovne djelatnosti - banjskog lječilišta.

Jugović, također, pita i da li će se otvoriti slučaj privatizacije Rudnika Stanari u kojem su mali akcionari drastično zakinuti, a ogroman prirodni resurs Republike Srpske i enormna dobit dati u ruke jednom čovjeku.