Privreda
0

FOTO / Lijanović razgovarao s poljoprivrednicima

FENA
Dopremijer FBiH i federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Jerko Ivanković-Lijanović održao je danas u prostorijama tog ministarstva sastanak s predstavnicima poljoprivrednih udruženja, na kojemu je najviše bilo riječi o Programu poticaja za ovu godinu, te zaštiti domaće proizvodnje.
Kako je saopćeno iz Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, sastanku su prisustvovali predstavnici Seljačkoga saveza FBiH, Federalnoga udruženja proizvođača mlijeka, Saveza farmera-uzgajivača ovaca u FBiH, Udruženja proizvođača sjemena i sadnoga materijala u FBiH, Udruženja agronoma FBiH, Saveza pčelara FBiH i Zadružnoga saveza FBiH.

Odluku o usvajanju Programa utroška s kriterijima raspodjele sredstava "Poticaj za poljoprivredu", utvrđenih Proračunom FBiH za 2011. godinu Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, donijela je Vlada FBiH na svojoj posljednjoj sjednici. Sredstva za ove namjene iznose 54.000.000 KM, koje će Ministarstvo doznačiti njihovim korisnicima, odnosno onim poljoprivrednim proizvođačima koji posjeduju urednu dokumentaciju za robe koje su prodali i na koje je plaćen PDV. Pored potpore biljnoj i animalnoj proizvodnji, Programom su, u skladu sa stavovima poljoprivrednika, predviđena i sredstva za kapitalna ulaganja i ruralni razvoj.

Ministar Ivanković-Lijanović izjavio je kako je danas s poljoprivrednicima raspravio ukupno stanje u poljoprivredi, koje je jako teško, a posljedica je pogrešnoga vođenja poljoprivredne politike posljednjih godina.

"Proizvođači su u potpunosti nezadovoljni sredstvima koja imamo na raspolaganju za poticaje u poljoprivredi, s čime se, kao resorni ministar, apsolutno slažem. Stoga smo se složili da trebamo tražiti dodatna sredstva od Parlamentarne skupštine BiH i Vijeća ministara BiH kako bi entiteti mogli izdvojiti dodatna sredstva za poljoprivredu. U tom smislu već sam pokrenuo inicijative u kojima sam zatražio hitno uvođenje sezonskih zaštitnih mjera u okviru potpisanih sporazuma, kako bi osigurali opstanak domaće poljoprivredne proizvodnje, te žurnu izmjenu Zakona o trošarinama/akcizama i PDV-a (oprezivanje luksuza), kako bi, upravo, osigurali dodatna sredstva za opstanak domaće poljoprivredno-prehrambene proizvodnje", kazao je Ivanković-Lijanović.

Na sastanku je dogovoreno da predstavnici Ministarstva, zajedno s predstavnicima udruženja poljoprivrednika, u idućih 15-tak dana usuglase način raspodjele sredstava unutar Programa i, eventualno, pripreme izmjene koje su potrebne u interesu domaće poljoprivrede, navodi se u saopćenju.