Privreda
1

Lakše do dozvole za gradnju u TK, manji troškovi i brži ekonomski razvoj

Piše: D. Brkić
Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okolice TK provelo je javnu raspravu o Prijedlogu izmjena i dopuna Zakona o prostornom uređenju i zaštiti okolice, koji će biti dostavljen najprije Vladi TK, a potom i Skupštini TK na usvajanje.

Za novog ministra prostornog uređenja i zaštite okolice nedavno je imenovan Božo Antunović (HDZ BiH), a nakon što ga pomoćnici upoznaju o izmjenama i dopunama pomenuti zakon će ići u parlamentarnu proceduru.

U resornom ministarstvu navode kako se izmjenama i dopunama Zakona o prostornom uređenju i građenju pojednostavljuju procedure prilikom izdavanja različitih vrsta dozvola. U praksi, navode u resornom ministarstvu, izmjene i dopune zakona predviđaju skraćenje rokova za izdavanje urbanističke i građevinske dozvole. Tako će se, ukoliko izmjene i dopune budu usvojene, na urbanističku saglasnost čekati 15 umjesto dosadašnjih 30 dana, odnosno za građevinsku saglasnost 30 umjesto dosadašnjih 60 dana.

Pojedine općine, poput Tuzle i Srebrenika, otišle su dalje od resornog ministarstva, jer su građanima kroz pojednostavljenu proceduru omogućile izdavanje dozvola po skraćenom postupku. Općina Tuzla urbanističku saglasnost izdaje za 20, a građevinsku saglasnost za 7 dana.

Na službenoj stranici Općine Tuzla uvrštena je kategorija elektronski registar, kojom se omogućava pristup registru administrativnih postupaka. Projekt e-registra u Tuzli je implementiran u saradnji sa Međunarodnom finansijskom korporacijom, odnosno sredstvima Općine Tuzle, Kraljevine Švedske, IFC-a i resornog ministarstva Austrije.

"Smanjili smo direktne i indirektne troškove za civilni i poslovni sektor. Krajnji cilj je da dodatno ubrzamo ekonomski razvoj Tuzle, ali i da privučemo domaće i strane investitore“, navodi tuzlanski načelnik Jasmin Imamović.

U Tuzli se kopija katastarskog plana pribavlja po službenoj dužnosti, što nije bila praksa u prošlosti. U resornom kantonalnom ministarstvu navode kako je implementacija e-registara u nadležnosti općina, tako da nije poznato kada će elektronski registar administrativnih postupaka biti dostupan svim građanima u najmnogoljudnijem kantonu FBiH.

Kada je riječ o izmjenama i dopunama Zakona o prostornom uređenju i zaštiti okolice, u prijedlogu je navedeno i kako se površine namijenjene za sahranjivanje utvrđuju prostornim planom općine ili urbanističkim planom. Ukoliko prostorni plan nije utvrđen, prije donošenja detaljnog planskog dokumenta, općina je dužna pribaviti saglasnost kod resornog ministarstva. Izmjene i dopune se odnose i na rekonstrukciju saobraćajnica i uslova za početak građenja.

Članom 16 prijedloga izmjena i dopuna zakona utvrđeno je kako se građenjem građevina mogu baviti pravne osobe registrovane za obavljanje te djelatnosti, ako u stalnom radnom odnosu imaju zaposlenog inžinjera arhitektonske ili građevinske struke sa najmanje tri godine radnog iskustva i najmanje sedam kvalifikovanih radnika građevinske struke. Utvrđeno je i za kakve građevine ne treba pribavljati odobrenje za građenje, a riječ je o: staklenicima, bunarima, dječijim igralištima, teniskim terenima...

Ukoliko Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o prostornom uređenju i građenju prođe parlamentarnu proceduru, u resornom ministarstvu navode kako će stupiti na snagu osmog dana od dana objavljivanja u Službenim novinama Tuzlanskog kantona.