Privreda
34

Lagumdžija: Da Švicarska ima Dejtonski sporazum ne bi bila današnja Švicarska

Anadolija
Ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija u svome obraćanju na petoj međunarodnoj investicijskoj konferenciji Sarajevo Business Forum (SBF) izjavio je da Bosni i Hercegovini treba mnogo više stranih investicija prijateljskih zemalja naglasivši da u zemlji postoje veliki potencijal za ulaganje.
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba

"Postoje incijative koje se odnose na investicije i fondove kao i inicijative prijateljstva. BiH ima prijatelje koji im nude oboje, i nama treba mnogo više inicijativa koje se odnose na investicije. Bitno je shvatiti da sve strane investicije koje dođu u BiH ujedno su i investicije za cijelu regiju, ali i zemlje Evropske unije (EU)", rekao je Lagumdžija.

Naglasio je da bi strani ulagači investiranjem u ekonomiju Bosne i Hercegovine imali pristup i na tržište EU-a od 500 miliona potrošača.

"BiH ima trgovinski sporazum sa zemljama Evropske unije koje broji 500 miliona potrošača. Imamo trgovinski sporazum i sa Turskom i investiranjem u privredu BiH strani investitori imaju priliku da direktno ulažu i u EU, a to je jedno ogromno tržište sa velikim potencijalom", kazao je Lagumdžija.

Podsjetio je da u BiH postoje određene prepreke za ekonomski napredak ističući kako je Dejtonski mirovni sporazum potpisan 1995. godine samo jedan od njih.

"Dejtonski sporazum je prepreka s kojom se suočavamo. Da vam nešto kažem, da je Švicarskoj dat jedan takav ustavni okvir 1995. godine, ona danas ne bi imala tako dobru ekonomiju kao što trenutno ima. BiH je, i pored svega toga, danas postigla dobar napredak i danas pokazujemo određenu snagu i potencijal", istakao je Lagumdžija.

Na kraju je napomenuo da je BiH bila stabilno i multikulturalno društvo kada Evropa to nije bila.

"Bilo smo uzor sigurnog i multikulturalnog društva, u vrijeme Osmanskog i Austro-ugarskog perioda, onda kada Evropa to nije. Imamo dobre makroekonomske podatke, smanjili smo deficit i trenutno je najmanji u regiji. Također, naš javni dug je manji od javnog duga Srbije i Hrvatske. Imamo veći kapacitet za investicije nego u drugim zemljama regije", kazao je Lagumdžija.