Privreda
0

Kreso: Gasa jedino neće biti za one koji ne plaćaju

FENA
BH-Gas redovno izmiruje obaveze prema Gazprom Exportu i jednostavno rečeno nema prostora za dugovanja, jer za svaki kvartal BH-Gas izdaje novu bankarsku garanciju za plaćanje. Dakle BH-Gas ne duguje Gazprom Exportu, izjavio je danas za Fenu direktor BH-Gasa Adnan Kreso.

Stoga, kaže, apsolutno nije upitna isporuka gasa, odnosno redovno i stabilno snabdijevanje gasom bh. tržišta u predstojećoj sezoni grijanja.

I ovom prilikom, Kreso je posebno upozorio da gasa neće biti za one potrošače tog energenta koji ne plaćaju.

"To prije svega mislimo na KJKP Sarajevogas koji na današnji dan duguje 42 miliona KM BH-Gasu. Što se tiče dugovanja TG Birač prema BH-Gasu situacija je sljedeća: Vlada FBiH je razmatrala stanje u privrednom društvu BH-Gas zbog dugovanja TG Birač i zaključak Vlade je da zajedno s predstavnicima Republike Srpske, u dogovoru, pokušaju iznaći rješenja naplate dugovanja prema BH-Gasu.Stečajni postupak je otvoren u TG Birač , a BH-Gas je uredno prijavio potraživanja, koja su priznata, i očekuje se rješenje i tim pravnim putem", rekao je Kreso.

Podsjetio je da je BH-Gas predložio, a da je Vlada Federacije Bosne i Hercegovine usvojila pojeftinjenje gasa od 1. 9. 2013. za 8,04 posto prema distributivnim preduzećima.

"Dakle prema građanstvu ne očekujemo poskupljenje gasa", dodaje Kreso.