Privreda
0

Kreditna pozajmica od 3,5 miliona KM za 15 industrijskih firmi

FENA
Federalni premijer Nermin Nikšić i ministar energije, rudarstva i industrije Erdal Trhulj danas su uručili rješenja predstavnicima 15 firmi o povoljnim kreditnim sredstvima u visini od 3.525.000 KM.

Radi se o kreditnim sredstvima za poticanje razvoja industrije koja se daju s rokom vraćanja do pet godina i grace periodom do godinu dana, te kamatnom stopom od 0,9 posto.

Za one koji uredno vraćaju kredit glavnica će biti umanjena za 20 posto.

Ministar Trhulj je kazao da je u ranijem periodu bila praksa da se kao vid pomoći privrednim društvima dodjeljuju grant sredstva, ali je analiza napravljena 2011. pokazala da dodjela bespovratnih sredstava nije dala pravi efekt.

Stoga su, kako je dodao, u 2012. godini krenuli u ovoj projekt i uspostavili jasna pravila.

  • Radi se o zdravim, dobrim firmama koje uredno izmiruju sve svoje obaveze prema državi, radnicima i povjeriocima. Ideja je da se na ovakav način dodijele povoljni krediti kakvi se ne mogu dobiti u komercijalnim bankama - izjavio je Trhulj dodajući da bi ova sredstva trebala doprinijeti unapređenju njihovog poslovanja i otvaranju novih radnih mjesta.

Radi se o 15 firmi iz oblasti prehrambene industrije, tekstila, kože i obuće, namjenske, hemijske, industrije gume i plastike, drvne i papirne, građevinske, kao i metalske, elektro i automobilske industrije.

Sredstva su dodijeljena firmama: Brojler d.o.o. Sarajevo, Tekstilna industrija d.o.o. Mostar, Faik d.o.o. Novi Travnik, Suman d.o.o. Gračanica, Ziko d.o.o. Zavidovići, Makama d.o.o. Bugojno, Unis Ginex d.d. Goražde, Variplast d.o.o. Gračanica, Fekry d.o.o. Ustikolina, MS&Wood d.d. Sarajevo, MIP d.o.o. Mostar, FERRO-KEŠ d.o.o. Mostar, METACOMM d.o.o. Jajce, UNISGAL d.d. Konjic i INDEX d.o.o. Gračanica.

Sredstva će biti dodijeljena putem Union banke d.d. Sarajevo koja će, na osnovu donesene i objavljene odluke i pojedinačnih rješenja, ugovoriti s korisnicima sredstava sve bitne elemente za zaključenje pojedinačnih ugovora o kreditu.

Trhulj je dodao da će u 2014. godini biti raspisan novi poziv, a uključujući nova i neutrošena sredstva iz ranijih godina privredi će biti na raspolaganju 13 miliona KM pod istim uvjetima.

Namjera je da se u narednom periodu formira fond koji bi sa 40 do 50 miliona KM sredstava predstavljao pravu pomoć za privrednike pod povoljnim kreditnim uvjetima, a koji, kako je naglasio Trhulj, neće narušiti bankarsko tržište, nego je namjera da se pomogne uspješnim kompanijama da se dalje razvijaju.

Također, premijer Nikšić i ministar Trhulj su danas predstavnicima pet firmi uručili odluke za izmirenje dugovanja privrednih društava za neuplaćene doprinose po osnovu penzijsko-invalidskog osiguranja zaposlenicima koji su stekli uvjete za odlazak u penziju, za šta je namijenjeno 993.647 KM.

Iz ovih sredstava u pet firmi za 69 radnika će se uvezati radni staž s 31. decembrom 2013. godine. Sva sredstva daju se na kreditnoj osnovi i uz grace period.

Sredstva za te namjene dodijeljena su Željezari Ilijaš d.d. Ilijaš, IP Krivaji - u stečaju d.o.o. Zavidovići, BNT Hidraulici d.d. Novi Travnik, Agrokomercu d.d. Velika Kladuša i Željezari Zenica d.o.o. Zenica.

Kod obje ove mjere, a radi se o realizaciji dviju Vladinih odluka, kako je kazao Trhulj, one firme koje ne budu vraćale ova sredstva kako je predviđeno, narednih pet godina neće moći konkurirati, odnosno aplicirati za nove javne ponude.

Premijer Nikšić je kazao da se ovakvim pristupom nastoji napraviti balans i pomoći onim firmama koje imaju poziciju na tržištu, šansu i koje rade, ali i da se ne zanemare oni koji su u problemima koji su se gomilali godinama.