Privreda
43

Krajina: BiH će do kraja juna dobiti novac od MMF-a

Piše: N. J.
Ante Krajina (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Ante Krajina (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Nakon što je Dom naroda Parlamenta BiH usvojio izmjene i dopune zakona kojima se povećavaju akcize na rezani duhan, te Zakon o sprečavanju pranja novca, BiH je ispunila uvjete da dobije novac, odnosno povuče sedmu i osmu tranšu MMF-a, rekao je za Klix.ba ministar finansija FBiH Ante Krajina.

"U ranijim razgovorima sa predstavnicima MMF-a nama je rečeno da će ta institucija, kada usvojimo ove dopune zakona vezane za akcize na duhan te Zakon o sprečavanju prava novca, završiti svoj šesti i sedmi pregled, a mi ćemo moći povući sedmu i osmu tranšu stand-by aranžmana sa MMF-om", kazao je Krajina za Klix.ba.

Dodaje kako će nakon što je BiH ispunila uvjete zasjedati Odbor izvršnih direktora MMF-a te donijeti odluku o odmrzavanju tranši za BiH.

"Očekujem da ta sjednica bude održana u ovom mjesecu, odnosno da već do kraja juna BiH povuče novac iz sedme i osme tranše MMF-a", zaključio je Krajina.

Sedma i osma tranša iznose oko 186 miliona KM, a uz njih bi u junu naša zemlja, kako je prije nekoliko dana saopćeno nakon sjednice Fiskalnog vijeća BiH, mogla bi dobiti i 200 miliona KM brze pomoći MMF-a za saniranje šteta od poplave.

MMF