Privreda
1

Kozarić: U budžet BiH prebačeno više od 18 miliona KM

Anadolija
Centralna banka Bosne i Hercegovine održala je redovnu godišnju konferenciju na kojoj je govoreno o poslovanju ove banke, stanju u bankarskom sektoru u BiH, te ključnim makroekonomskim indikatorima u 2013. godini.
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

Također, održano je i prezentovanje business intelligence rješenja za statistiku, novog statističkog web portala Centralne banke BiH napravljenog u saradnji sa Njemačkim društvom za međunarodnu saradnju “GIZ”.

Guverner Centralne banke BiH Kemal Kozarić kazao je da je danas prebačeno oko 18 miliona konvertibilnih maraka za budžet BiH, 60 posto profita banke koji je bio oko 30 miliona.

“Centralna banka je ostvarila profit prošle godine. Od 2004. do 2013. godine ova banka je ostvarila profit od oko 728 miliona i od toga je 60 posto ili 380 miliona prebacila za budžet BiH”, pojasnio je on.

Kozarić dodaje da kada su u pitanju makroekonomski pokazatelji za BiH zabilježen je blagi ekonomski oporavak od 1,51 posto te da je prvi put inflacija bila negativna, postoji inflacija od 1,2 posto.

Kako dodaje jedan od najlošijih pokazatelja je stopa nezaposlenosti koja iznosi oko 27 posto, a da prosječna plata u BiH iznosi 838 konvertibilnih maraka.

Prema danas prezentovanim pokazateljima, vanjski dug BiH se povećava iz godine u godinu tako da sa 4,24 milijarde konvertibilnih maraka, koliki je bio u 2008. godini, u 2013. je iznosio 7,40 milijardi.

“Profit bankarskog sektora, nažalost, u 2013. godini je negativan, oko 36 miliona konvertibilnih maraka jer pet banaka je ostvarilo negativan rezultat”, pojasnio je Kozarić.

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

Kako je kazao, nivo nekvalitetnih kredita je oko 15 posto i to je možda najveći problem za bankarski sektor.

Na današnjoj konferenciji je kazano da, kao posljedica značajnog rasta izvoza roba za oko osam posto ili 438 miliona konvertibilnih maraka na godišnjem nivou i stagnacije uvoza roba, smanjenje od 1,5 posto, trgovinski deficit je smanjen za oko 643 miliona konvertibilnih maraka.

Tokom 2013. godine, izvoz robe je iznosio oko 8 milijardi konvertibilnih maraka, dok je uvoz u istom periodu iznosio oko 15 milijardi. Negativni saldo izvoza i uvoza iznosio je oko 6 milijardi konvertibilnih maraka, a pokrivenost uvoza izvozom oko 55 posto.

Danas je rečeno da je 2012. godina bila prilično loša, a oporavak je dosta spor.

Viceguverner ove banke Radomir Božić kazao je danas da ukupni prihodi i finansijski rezultat CB BiH najvećim dijelom zavise od efekata odnosno prihoda ostvarenih upravljanjem i investiranjem deviznih rezervi.

Kako je kazao, uprkos veoma nepovoljnim uslovima u kojima se odvijao ovaj proces u prošloj godini, Centralna banka je u istoj godini ostvarila profit od oko 30 miliona konvertibilnih maraka.

Kozarić je odgovarajući na pitanje vezano za stand-by aranžman sa MMF-om kazao da je prije dva dana imao sastanak sa predstavnikom MMF-a u BiH.

"Upoznat sam da aranžman nije prekinut i, kako je on rekao, vrata su odškrinuta aranžmanu. Vrlo je važno da se zna da ne može jedan dio BiH, dakle jedan entitet da bude u aranžmanu, a drugi ne jer ukoliko jedan dio BiH ne bude prihvatio daljnje reforme, aranžman će biti prekinut. Pismo namjere postoji i koliko je meni poznato, neke reforme, politike su već implementirane i nova sjednica direktora MMF-a bi trebala biti 25. aprila ukoliko vlasti BiH se izjasne", pojasnio je Kozarić.

Prema njegovim riječima, dobro bi bilo da se ostane u aranžmanu.