Privreda
8

Kozarić: Rast štednje u posljednje dvije godine

SRNA
Kemal Kozarić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Kemal Kozarić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Guverner Centralne banke BiH Kemal Kozarić rekao je Srni da je u posljednje dvije godine došlo do povlačenja oko 300 miliona KM iz banaka "kćerki" u BiH, čije su centrale u EU, a da je u istom periodu došlo do rasta štednje, odnosno domaćih depozita, za 600 miliona KM.

Prema njegovim riječima, banke u BiH su se više oslanjale na domaće izvore sredstava nego na kredite i depozite iz banaka "majki" sa sjedištem u EU.

Kozarić je danas bio domaćin guverneru Hrvatske narodne banke Borisu Vujčiću, koji je održao predavanje u Centralnoj banci BiH o iskustvima Hrvatske u pristupanju EU.

Kozarić je rekao da je Centralna banka BiH već uradila dosta posla kroz program sa Evropskom centralnom bankom u nastojanju da smjernice i akte prilagodi, koliko je moguće, evropskim standardima.

Guverner Centralne banke BiH naglasio je da je većina banaka u BiH već primijenila skup preporuka i smjernica za efikasnije upravljanje svim rizicima u bankarstvu i bankarskim institucijama BAZEL 2 posredstvom svojih banaka "majki".

Kozarić je istakao da je dugoročna saradnja centralnih banaka BiH i Hrvatske dobra i da je Hrvatska narodna banka spremna da pruži svu potrebnu institucionalnu i tehničku pomoć.