Privreda
69

Konaković: Spremni smo da se GRAS zaduži i 50 miliona KM, ako je to ekonomski opravdano

Piše: Er. M.
Elmedin Konaković (Foto: Arhiv/ Klix.ba)
Elmedin Konaković (Foto: Arhiv/ Klix.ba)
Vlada Kantona Sarajevo spremna je podržati prijedlog sindikata KJKP GRAS o zaduženju u iznosu od 50 miliona KM, ako se dokaže da je zaduženje ekonomski opravdano, potvrdio je premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković.

Na nedavno održanom sastanku delegacije Vlade KS s predstavnicima GRAS-a sindikat ovog javnog preduzeća izašao je s konkretnim prijedlogom za uzimanje novog kredita od 50 miliona KM na period od 20 godina kojim bi zatvorili sva trenutna dugovanja i obnovili vozni park, obnovili trolejbusku mrežu prema Vogošći te tako krenuli s najboljim pretpostavkama i uslovima za oporavak GRAS-a.

"Sumnjam da postoji ijedna banka koja bi GRAS-u dala tako velik kredit bez garancije Vlade. Vlada s druge strane od menadžmenta GRAS-a traži mnogo aktivniji odnos unutar reorganizacije firme i unutar onog dijela organizacije firme koji govori o proizvodnji nekih novih vrijednosti, a posebno uštedama", rekao je Konaković.

On ističe da su vidljivi pomaci u radu, kao i volja sindikata i uposlenika da, odričući se čak nekih prava, učestvuju u ozdravljenju ove firme.

"Naglasili smo im da nemamo ništa protiv da zagovaramo takvu vrstu kredita, ukoliko taj elaborat bude prikazivao prihode, rashode, kontrolu te potrošnje i efekte od tih novih voznih jedinica. To će biti jedna od tema o kojima će Vlada KS razgovarati", kazao je Konaković.

Konaković je dodao i da se u martu očekuje 15 novih voznih jedinica te da je to polovina onoga što GRAS kaže da je potrebno.

"Čekali smo Vladu Federacije BiH koja je do sada trebala usvajati zakon o povezivanju radnog staža. GRAS bi sigurno ušao u taj projekat i mi bismo garantovali da je taj dio značajan za ozdravljenje firme. Čekali smo taj zakon za koji mislimo da će riješiti dobar dio, ali njega nema. Ako se pojavi brzo u procedurama onda nam i ne treba taj, nego manji iznos kredita", zaključio je Konaković koji je još jednom ponovio da je Vlada KS spremna i za iznos od 50 miliona KM, ako je on ekonomski opravdan.