Privreda
8

Kompanija iz Abu Dhabija želi ulagati u BiH

FENA
Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Zlatko Lagumdžija danas je u Sarajevu održao sastanak s visokom delegacijom Tawazun Holding iz Abu Dhabija koju je predvodio direktor kompanije Saif Mohamed Al Hajeri.

Tawazun Holding Abu Dhabi je investicijska organizacija usmjerena na dugoročni razvoj industrijske proizvodnje i tehnoloških mogućnosti te prenošenja znanja u Abu Dhabiju, s posebnim naglaskom na sektore odbrane.

Ovaj sastanak je uslijedio nakon uspješne posjete delegacije BiH, predvođene ministrom Lagumdžijom, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, kojom prilikom je organizovan poslovni forum na kojem su prezentovani potencijali BiH i bosanskohercegovačkih kompanija.

Posjeta ove visoke delegacije na čelu s direktorom Al Hajerijem pokazuje visok interes Tawazun Holdinga za investicije i saradnju sa BiH.

Direktor Holdinga Saif Mohamed Al Hajeri je predstavio rad holdinga te najavio mogućnost ostvarivanja poslovne saradnje s kompanijama iz BiH.

Jedna od sfera njihovog interesovanja, u kojoj bi vrlo brzo moglo doći do poslovne saradnje, je segment istraživanja i razvoja, kao i korištenja laboratorija za odbrambenu tehnologiju.

Iskazan je ogroman interes za bosnaskohercegovački know-how, ali i za kompanije iz namjenske industrije BiH.

Nakon iskazane dobrodošlice Lagumdžija je pozdravio interes Tawazun Holdinga za ulaganje u BiH i osvrnuo se na nedavnu posjetu Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Lagumdžija je naglasio da je i ova posjeta Tawazun Holdinga još jedan u nizu rezultata sve intezivnije saradnje između Ujedinjenih Arapskih Emirata i BiH, istaknuvši važnost nastavka razvoja odnosa između dvije države posebno u segmentu ekonomije i investicija.

U tom je kontekstu naglasio važnosti što skorijeg potpisivanja Sporazuma o zaštiti investicija koje može rezultirati novim investicijama kompanija iz UAE u BiH.

Sagovornici su saglasni da je zajednički interes što hitnije uspostavljanje direktne avio linije između BiH i UAE, a dotakli su se i teme ulaganja u BH Airlines.

Lagumdžija je napomenuo da BiH spada u red zemalja s zavidnim potencijalom u oblasti namjenske industrije te da posjeduje bogato iskustvo i stručnu radnu snagu u ovoj industriji.

Istakao je povoljan geostrateški položaj BiH, naglasivši prednosti za kompanije koje proizvode u BiH te izvoze u EU.

On je sagovornika informisao i s mogućnostima ulaganja u sektor turizma, infrastrukture i energetike, a sve sa ciljem unaprijeđenja ekonomske saradnje dvije zemlje.

Saif Mohamed Al Hajeri istakao da je ovo prva posjeta BiH te da u budućnosti očekuje intenziviranje saradnje kompanije na čijem je čelu s BiH, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.