Stastistika
0

Kineska privreda još 2007. prestigla njemačku

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Kineska privreda je u 2007. ostvarila rast od 13 procenata, umjesto ranije prognoziranih 11,9 posto, objavio je kineski statistički zavod konačne revidirane podatke, na osnovu kojih proizlazi da je ta zemlja još pretprošle godine tijesno prestigla Njemačku i postala treća najveća ekonomija svijeta, poslije SAD-a i Japana, objavile su u srijedu svjetske novinske agencije.

Ekonomski rast u 2007. godini bio je najbrži od 1993. kada je kineski bruto domaći proizvod (BDP) porastao za 13,5 procenata.

Podatke za 2008. godinu kineski statistički zavod treba objaviti iduće sedmice.

Ekonomisti očekuju da će biti zabilježeno značajno usporavanje privrednog rasta u Kini za prethodnu godinu, nakon što je u trećem tromjesečju lani, zbog posljedica globalnih kretanja, privreda najmnogoljudnije azijske zemlje usporila na devet procenata, a za četvrti kvartal se prognozira daljnji pad na sedam posto, što je najmanje u devet godina.

Prema poređenju veličine privreda na osnovu metodologije Svjetske banke, BDP Kine je za 2007. dostigao vrijednost od 3,218 biliona dolara, čime je ta zemlja tijesno prestigla tadašnji BDP Njemačke, koji je iznosio 3,197 biliona dolara.

Prema toj metodi sve se preračunava na dolare, uz upotrebu trogodišnjeg kliznog prosjeka tržišnog kursa, a u obzir se uzima cijela domaća ekonomska produkcija, plus čisti priliv prihoda iz inozemstva.

Kina, međutim, i pored toga ostaje relativno siromašna zemlja, pošto je prema metodologiji Svjetske banke, a na osnovu tržišnog kursa, prosječni prihod po glavi stanovnika 2007. godine bio samo 2.360 dolara, u poređenju sa, recimo, 46.040 dolara u SAD-u, objavile su agencije.

Prije objavljivanja ovih revidiranih podataka Svjetska banka je Kinu, s tog stanovišta, svrstala na 132. mjesto na svijetu. Prema kursnom preračunu, a prema paritetu kupovne snage koja odražava relativni nivo životnog standarda u pojedinim zemljama, kineski prihod po glavni stanovnika bio je 25.370 dolara, prema 45.850 dolara u SAD-u.