Privreda
2

Kina ostvarila ogroman privredni rast snažnom proizvodnjom i izvozom u svijet

Anadolija
Foto: AFP
Foto: AFP
Kina je ostvarila rast veći za 7,8 posto u zadnjem kvartalu i time je završeno usporavanje ekonomije koje je trajalo dva tromjesečja.

Snažnoj kineskoj ekonomiji značajno su doprinijele i vladine mjere za podsticanja privrednog rasta, snižavanje poreza za mala preduzeća i ubrzanje infrastrukturne potrošnje.

Također, i Međunarodni monetarni fond (MMF) procjenjuje da će Kina, kao ključni pokretač globalnog rasta, ove godine ostvariti rast od 7,6 posto. Analitičari tvrde da osim snažne proizvodnje i izvoza, Kina mora da osnaži i domaću potrošnju koja je i dalje nedovoljna.

S druge strane, kineske vlasti već najavljuju preokret ka sporijem ali održivom rastu zasnovanom na domaćoj potrošnji umjesto na izvozu.

Kineske vlasti, također, planiraju da se više posvete naučnom razvoju, strukturnim reformama, otvaranju i jačanju domaćeg tržišta. Od Kine investicije očekuju mnoge zemlje u razvoju, ali i one bogatije uključujući Rusiju i Indiju.

Također, već je postignut dogovor sa vlastima Velike Britanije da kineske firme grade kompleks objekta na aerodromu u Manchesteru i nuklearne elektrane u toj zemlji. Britanija najavljuje i lakše izdavanje viza državljanima Kine, kako bi se unaprijedio dolazak bogatih kineskih turista.