Privreda
0

Kalaba: Otkloniti uočene nepravilnosti kako bi se što prije odobrio izvoz u Rusiju

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
U prostorijama Kancelarije za veterinarstvo BiH održan je završni sastanak sa predstavnicima veterinarske inspekcije Federalne službe za veterinarski i fitosanitarni nadzor Ruske Federacije, ispred Euroazijskog ekonomskog saveza, gdje su Ruski inspektori iznijeli preliminarne nalaze i utiske o obavljenoj inspekciji veterinarskog servisa i pojedinih objekata u BiH, a s ciljem odobravanja izvoza proizvoda životinjskog porijekla na njihovo tržište.

Sastanku su prisustvovali i predstavnici nadležnih tijela entiteta.

Predstavnici veterinarske inspekcije Federalne službe zahvalili su se Kancelariji za veterinarstvo BiH na dobroj logistici i ogranizaciji prilikom njihove posjete. Takođe, istakli su svoja pozitivna zapažanja sa terena i naveli uočene nedostatke koje je potrebno otkloniti u narednom periodu. Na sastanku je rečeno i da će poslije otklanjanja svih nedostataka Kancelarija za veterinarstvo BiH biti garant za sve objekte koji budu stavljeni na listu odobrenih za izvoz na tržište Ruske Federacije.

Na kraju sastanka direktor Kancelarija za veterinarstvo BiH g. Ljubomir Kalaba je rekao da će se odmah pristupiti otklanjanju uočenih nepravilnosti kako bi se što prije odobrio izvoz određenih proizvoda životinjskog porijekla na tržište Ruske Federacije.

"Rezultati ove posjete biće naknadno dostavljeni Kancelariji za veterinarstvo BiH i javnost će o dobijenim rezultatima biti blagovremeno obavještena", istakao je Kalaba.

Predstavnici veterinarske inspekcije Federalne službe za veterinarski i fitosanitarni nadzor Ruske Federacije boravili su u BiH u periodu od 12.-24. septembra 2016. godine i u tom periodu su obišli nadležna tijela, subjekte u poslovanju sa hranom, laboratorije, granične prelaze i farme.