Privreda
93

Kako je u BiH uvezeno 300.000 litara baznog ulja koje je prodano kao eurodizel

Piše: A. B.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Dvanaest uhapšenih osoba u toku akcije "Kolt" u februaru ove godine uvezlo je oko 300.000 litara baznog ulja, prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS). Akcija je provedena s ciljem sprečavanja i otkrivanja ilegalne prodaje i uvoza baznog ulja i i korištenja kao pogonskog goriva.

Naime, preko firme "Leader oil" naručivalo se, uvozilo, skladištilo i distribuiralo bazno ulje iz Srbije i Italije. Usluge prevoza vršilo je preduzeće "Tehnošped", a prodajna mjesta bile su benzinske pumpe "Reunion" i "Agrovoće" u Kozarcu, Modriči, Zvorniku, Milićima, Zenici i Gradišci.

Navedeno privredno društvo je tokom prošle godine legalno uvozilo bazno ulje koje je pomoću fiktivnih računa razduživalo na druge firme. Također je pomoću fiktivnih računa kupovalo eurodizel koje je dalje prodavalo benzinskim pumpama, a u stvarnosti je bazno ulje direktno išlo na benzinske pumpe.

Ovim krivičnim djelom građeni su dovedeni u zabludu, jer bazno ulje nije pogonsko gorivo i ne odgovara standardima pogonskog goriva te sadrži više sumpora koji je štetan za motorna vozila. Naime, uvoz baznog ulja nije ilegalan, ilegalna je njegova prodaja kao pogonskog goriva, navode za Klix.ba iz MUP-a RS-a.

Uhapšeni su nakon uvoza baznom ulju dodavali aditive i prodavali kao euro dizel. Takav proizvod nije zadovoljavao tehničke norme dizel goriva, niti ekološke standarde, čime su vlasnicima automobila pričinili štetu na vozilima, a također prouzrokovali i ekološko zagađenje. Istragom je utvrđeno da su uvozom baznog ulja na koje se ne plaća porez i akciza, pripadnici organizirane kriminalne grupe ostvarivali nezakonitu imovinsku korist u iznosu od oko 30.000 KM samo po jednoj cisterni goriva, a njihovim nezakonitim radnjama za velike iznose oštećen je budžet i svi građani BiH.

Sud BiH je za tri uhapšene osobe zbog poreske utaju ili prevare, zloupotrebe ovlaštenja u privredi i obmanjivanje kupaca, odredio jednomjesečni pritvor.

"Osumnjičene su u akciji 'Kolt' priveli pripadnici MUP-a RS-a u saradnji s Upravom za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine (UIO BiH). Izvještaj je podnesen protiv šest osoba: M. R.(1979.) iz Banja Luke, S.S. (1968.) iz Banja Luke, J.S. (1986.) iz Gradiške, LJ.S. (1981.) iz Novog Grada, D.M. (1950.) iz Bijeljine i M.O. (1985.) iz Dervente", navode iz MUP-a RS-a.

Informacija je za naš portal potvrđena i iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine, kazavši da postoji još jedan predmet koji je u fazi istrage u Posebnom odjelu za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju, ali da se u cilju istrage ne smije odavati više informacija. Iz Federalne uprave za inspekcijske poslove istaknuli su da redovno vrše i vanredne inspekcijske kontrole po pitanju prometa, distribucije i kvaliteta tečnih naftnh goriva te da do sada ovakav slučaj nije zabilježen na području Federacije BiH.

Podaci za ilegalnu prodaju baznog ulja iz 2013. godine govore da se uvoz trostruko uvećao u odnosu na 2012. i da je iznosio oko 40 miliona maraka.