Privreda
0

Kakanj: Elektronsko uvezivanje s drugim općinskim bazama podataka

FENA
Općina Kakanj počela je, uz pomoć Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova, aktivnosti na elektronskom uvezivanju s drugim općinama kako bi se osigurao pristup njihovim bazama podataka, u cilju osiguranja uvjeta da građani u ovom gradu mogu dobiti lične dokumente, rodne, vjenčane listove i ostale izvoda iz matičnih knjiga.

Oni će uskoro sve dokumente moći dobiti u Kaknju bez potrebe putovanja i gubljenja vremena za odlaske u druge gradove.

Poduzete aktivnosti na realizaciji ovog projekta zahtijevaju obimne poslove općinske administracije, a kraj realizacije projekta se očekuje polovinom maja 2014. godine.

Tako će u drugoj polovini ove godine, nakon testnog perioda rada sistema, građani bilo koje općine moći u Kaknju dobiti rodni list ili neki drugi izvod iz matičnih knjiga, bez obzira što su rođeni ili su zasnovali brak u nekoj drugoj općini Federacije BiH.

Prema planu realizacije, druga faza ovog projekta usmjerena je na elektronsko uvezivanje s općinskim bazama podataka s područja Republike Srpske.

Već ranije je u kakanjskoj općini uspješno primjenjen sistem izdavanja takozvanih trajnih izvoda iz matičnih knjiga.

Zahvaljujući izvršenom elektronskom upisu podataka iz matičnih knjiga u elektronske baze podataka, i mrežnog uvezivanja općinskog Centra za pružanje usluga, stanovnici iz udaljenih mjesnih zajednica svoje dokumente mogu dobiti u matičnim uredima naselja u Brnjicu, Kraljevoj Sutjesci i Bilješevu.