Privreda
0

Još se čeka na izvoz mlijeka i roba animalnog porijekla u Hrvatsku

FENA
Bh. privrednici danas su na info danu u Vanjskotrgovinskoj komori (VTK) BiH informirani o problemima u vezi sa poslovanjem sa Hrvatskom nakon ulaska te zemlje u Evropsku uniju.

O temi implikacija ulaska Hrvatske u EU Vanjskotrgovinska komora BiH je dosad održala niz seminara na kojima je pojašnjavano bh. privrednicima o poslovanju sa Hrvatskom.

"Sada smo u izazovnoj situaciji, jer trebamo ubrzano krenuti u izgradnju institucija za kontrolu kvalitete robe koju izvozimo, ako izvozimo u Hrvatsku, onda izvozimo u EU i vrijede druga pravila za proizvode biljnog i životinjskog porijekla", izjavio je predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Ahmet Egrlić.

Direktor Euro-Info korespodentnog centra VTK Senad Hromić istaknuo je da su bh. kompanije na adresu komore uputile veliki dio upita i uglavnom sva pitanja su bila vezana za pristupanje Hrvatske EU.

"Svaki privredni subjekt iz BiH izvozeći u EU mora imati EORI (engl. Economic Operators Registration and Identification) broj. Zatim, certifikat EUR1 koji služi za kretanje izvozne robe. Ovo su tehnička pitanja, ali privrednici trebaju biti o tome informirani", pojasnio je Hromić.

U toku su pregovori između EU i BiH o određenim proizvodima koji su još zaštićeni carinama, a to su proizvodi biljnog i životnjskog porijekla. Hrvatska, odnosno EU traže da se za ove proizvode ukinu carine, ali to BiH neće dozvoliti, poručio je Hromić.

"Nedavno je BiH zaključila sporazum o slobodnoj trgovi sa EFTA-e. Riječ je o evropskoj zoni slobodne trgovine u koje su uključene Švicarska, Norveška, Lihtenštajn i Island, a od ovih zemalja BiH ima značajniju razmjenu roba samo sa Švicarskom. Međutim, putem EFTA-e otvoren je put za izvoz naših proizvoda u spomenute zemlje i to je dobra prilika koju bi bh. privrednici trebali iskoristiti", dodao je Hromić.

Šefica grupe za tarifu i vrijednosti Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH Esma Hodžić, kazala je da je EORI broj, bh. privrednicima rijetko potreban, jer sve potrebne dokumente pribavljaju uvoznici ili izvoznici, ili špediteri.

"Jednom dobijeni EORI broj u bilo kojoj od zemalja EU, vrijedi za sve zemlje EU i zbog toga se samo jednom izdaje", istaknula je Hodžić.

Pomoćnik ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Dragiša Mekić govorio je o ustupcima koje je BiH pri uvozu - izvozu dogovorila sa Hrvatskom.

"Ponudili smo Hrvatskoj da uvezemo 80 tona ribe šarana, a za uzvrat da BiH u Hrvatsku, odnosno EU može izvesti bescarinski 500 tona pastrmke. Dogovorili smo se i oko izvoza našeg vina i uvoza vina iz Hrvatske, tako da nije niko oštećen", rekao je Mekić.

Oko izvoza i uvoza šećera između dvije države bit će problema, upozorio je Mekić. Problem može nastati zbog toga što nema tačnih podataka koliko je BiH izvozila, a koliko uvozila šećera prije ulaska Hrvatske u EU.

Bit će problema i sa izvozom roba animalnog i biljnog porijekla u Hrvatsku. To zavisi od državnih institucija da ozakone potrebne mjere.

Mekić tvrdi da će se problemi oko izvoza mlijeka u Hrvatsku brzo riješiti i da je na potezu Ured za veterinarstvo i sektor poljoprivrede u resornom državnom ministarstvu. Tada bi BiH mogla izvoziti mlijeko sa rokom trajanja od dva mjeseca.