Privreda
11

Januarski neradni dani opterećuju privredu u RS-u

FENA
U Republici Srpskoj i ove godine u januaru će biti šest neradnih dana za zaposlene u entitetskoj i općinskoj administraciji te preduzećima i ustanovama.

Ako se neradni dani "spoje" s vikendom, na posao neki neće sve do 15. januara.

Nakon 1. i 2. januara, standardno novogodišnjih neradnih dana u RS-u, već sutra i prekosutra ne moraju na posao pravoslavni vjernici.

Naime, u skladu sa Zakona o praznicima RS, vjerski praznik u tom bh.entitetu je pravoslavni Božić, koji se praznuje na Badnji dan i dan Božića, tako da pravoslavci imaju pravo na plaćeni izostanak s radnog mjesta 6. januara i 7. januara.

Potom je radni dan 8. januar, a ponovo neradni 9. januar.

Na onovu Zakona o praznicima u RS-u, 9. januar, Dan RS je republički praznik i to je neradni dan.

Iz entitetskog Ministarstva uprave i lokalne samouprave su potvrdili da u dane republičkih praznika ne rade republički organi i organizacije, organi jedinice lokalne samouprave, preduzeća, ustanove i druge organizacije i osobe koje profesionalno obavljaju uslužne i proizvodne djelatnosti.

Ukoliko se nastavi dosadašnja praksa, i 14. januar, kada se proslavlja pravoslavna nova godina, odlukom Vlade RS-a, bit će neradni dan u RS-u.

Privrednici su još ranije upozoravali da neradni, a plaćeni, dani u januaru, negativno utiču na realni sektor.

Izračunali su da svaki dan plaćenog praznika nosi sa sobom opterećenje od deset miliona KM u tom bh. entitetu.

Značajan broj zaposlenih u administraciji i javnim preduzećima u RS-u, neradne dane, spojene“ s vikendom, iskoristi i za zimski godišnji odbor, naravno plaćeni.