Privreda
35

Izlagači iz cijele BiH na Cazinskom sajmu stočarstva

Piše: M. Ć.
(Foto: Klix.ba)
Ovog vikenda u Cazinu je održana 15. Kantonalna izložba stočarstva – Cazinski sajam 2016. na kojoj je učešće uzelo oko 120 poljoprivrednih izlagača iz cijele Bosne i Hercegovine, a čiji su organizatori Općina Cazin i Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva USK.

Prvog dana sajma organizirane su promocije poljoprivrednih i pčelarskih proizvoda, ljekovitog bilja, proizvoda iz kućne radinosti, izložba kućnih ljubimaca i ovčarskih pasa, te poljoprivredne mehanizacije, dok su u prostorijama Tržnog centra "Ljiljan" održana stručna predavanja o proizvodnji mlijeka i zaštiti pčela.

"Za učešće na sajmu prijavilo se 120 izlagača, kako iz USK tako i s ostalih područja Federacije BiH, ali i Republike Srpske", istakao je predsjednik Organizacionog odbora, Zuhad Porčić.

Ukupno 52 izlagača prijavila su svoju stoku za učešće na sajmu, a 68 proizvođača izlagalo je poljoprivredne i proizvode iz kućne radinosti.

"Općina Cazin ima preko 3.000 registriranih poljoprivrednih proizvođača, prvi smo po proizvodnji mlijeka u našoj zemlji i jedina lokalna zajednica koja isplaćuje poljoprivredne poticaje. Stoga ćemo uvijek biti uz naše vrijedne poljoprivrednike", kazao je Nermin Ogrešević, načelnik općine Cazin, dodajući da je ova manifestacija odlična prilika da se razmjene informacije i iskustva među poljoprivrednicima.

Drugog dana sajma na pijaci u naselju Slatina održana je izložba stočnog fonda USK, na kojoj je učešće uzeo veliki broj izlagača stoke iz Cazina, Bihaća, Sanskog mosta i Bosanske Krupe.

U takmičarskom dijelu bilo je zastupljeno pet kategorija, i to: krave muzare simentalske pasmine, bikovi simentalske pasmine, kategorija stada ovaca, kategorija brdskih konja, te kategorija visoko steonih junica simentalske pasmine.

Farmer iz Cazina Suad Šarić osvojio je treće mjesto u kategoriji krave muzare simentalske pasmine.

"Skoro svake godine dolazim na izložbu, a ove godine sam doveo dvije junice starosti 17 mjeseci i 22 mjeseca. Inače, uzgojem stoke se bavim već 15 godina", kaže Šarić.

Ukupni nagradni fond takmičenja iznosio je 8.800 KM, a sva izložena grla ocjenjivale su dvije Stručne komisije.