Privreda
151

Izetbegović u Cavtatu: Moramo garantovati političku stabilnost i sigurnost investicija

Hina
Bakir Izetbegović (Foto: Klix.ba)
Bakir Izetbegović (Foto: Klix.ba)
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović poručio je u ponedjeljak u Cavtatu privrednicima iz zemalja regije da izlaz za slabe privrede vidi prije svega u političkoj stabilnosti, podsjećajući koliko ratovi i političke krize mogu unazaditi privredu

"Moramo jamčiti političku stabilnost i sigurnost investicija", kazao je Izetbegović, koji je u večernjim satima stigao s predsjednicima zemalja "Brdo-Brijuni procesa" na najveći skup privrednika jugoistočne Europe, Summit 100 u Cavtatu.

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović tom je prilikom uputio poziv privrednicima iz zemalja regije da podrže one politike koje zagovaraju saradnju među državama jer tako osiguravaju ne samo svoj uspjeh već i uspjeh svojih zemalja, prenosi Hina.

"Pozivam privrednike da podrže politike koje vode saradnji. Podržavajući saradnju podržavate svoj uspjeh i uspjeh svojih zemalja", rekao je Josipović, aludirajući na političke snage koje svojim djelovanjem koče saradnju, a time i privredni razvoj.

Zajednička nam je zadaća nas u regiji, ocijenio je hrvatski predsjednik, da učinimo sve da dostignemo one standarde koji postoje u EU-u.

"U tome imamo poteškoće, naslijeđene slabosti ali i političke razloge zbog kojih neke od aktivnosti koje bismo trebali poduzeti ne poduzimamo", rekao je.

Prema njegovim riječima, neke politike privrednu saradnju tretiraju kao nešto loše.

"No, treba im reći da rade loše svojim ekonomijama", dodao je Josipović.

Istaknuo je da je zadaća političara da osiguraju dobar život svojim građanima tako što će osigurati kvalitetne ekonomije.

Njegov srbijanski kolega Tomislav Nikolić kazao je da svaka država može biti vodeća u nečemu, ali da je teško malim zemljama biti uspješan na velikim tržištima.

"Mi smo u krizi. Oslonac vidimo u tome da radimo svi zajedno", rekao je Nikolić.

Ostali čelnici zemalja "Brdo-Brijuni procesa" složili su se s ocjenama svojih prethodnika s kojima će u utorak u Dubrovniku, zajedno s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, raspravljati o "konsolidaciji europskog prostora", tj. proširenju, infrastrukturnim projektima i energetici.

Uz domaćina Ivu Josipovića, u dubrovačkom Kneževom dvoru sastat će se predsjednik Slovenije Borut Pahor, predsjednik Albanije Bujar Nishani, članovi Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, Željko Komšić i Nebojša Radmanović, predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, kosovska predsjednica Atifeta Jahjaga, predsjednik Makedonije Gjorge Ivanov i Srbije Tomislav Nikolić te Angela Merkel kao počasna gošća.

Summit 100 je predsjednicima regije poslužio kao uvod u sutrašnji skup u Dubrovniku gdje će detaljnije govoriti o oblicima političke te posljedično tome i privredne saradnje.

Summit 100, najveći poslovni skup poslovnih lidera jugoistočne Europe, okupio je u Cavtatu predstavnike najvećih kompanija u regiji, njih više od stotinu. Ovo je treći takav skup i održava se pod motom "Dogovor za novo doba".

Najveće zanimanje su učesnicima Summita 100 pokazali za energetske projekte, proizvodnju hrane i turizam, a uz ova tri sektora tokom dvodnevnog skupa će razgovarati i o građevini, transportu i logistici, farmaceutskoj industriji i informatičkom sektoru. Također će razgovarati o poslovnoj saradnji unutar pojedinih industrija i jačanju konkurentnosti nacionalnih ekonomija.

Summit 100 želi biti trajna platforma i mjesto susreta najistaknutijih poduzetnika i privrednika iz Hrvatske, Slovenije, Srbije, Crne Gore, BiH, Makedonije i Kosova.