Privreda
13

Izdvojeno 1,5 miliona KM za poduzetničke zone u 16 općina FBiH

Piše: N. Jamaković
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Sanjin Halimović i načelnici 16 općina iz Federacije Bosne i Hercegovine potpisali su danas u Sarajevu ugovore o poticajnim finansijskim sredstvima jedinicama lokalne uprave za uspostavu i izgradnju poduzetničkih zona.

Na javni konkurs Ministarstva u 2013. godini za projekt izgradnje poduzetničkih zona prijavile su se 44 općine, od kojih su njih 16 zadovoljile uvjete iz konkursa te dobile ukupno 1,5 miliona KM. Tako su ugovore o poticajnim sredstvima potpisali načelnici i predstavnici općina Stolac, Gračanica, Gradačac, Gornji Vakuf – Uskoplje, Novi Travnik, Posušje, Tešanj, Kiseljak, Tuzla, Bosanski Petrovac, Ravno, Tomislavgrad, Orašje, Grude, Doboj Jug i Ilijaš.

Načelnici općina Tešanj, Doboj-Jug, Bosanski Petrovac i Ilijaš, Suad Huskić, Jasminka Begić, Zlatko Hujić i Akif Fazlić, istakli su kako će im sredstva odlično poslužiti prvenstveno za izgradnju infrastrukture u poduzetničkim zonama u njihovim općinama, što će pridonijeti privlačenju investitora i otvaranju novih radnih mjesta, dok je ministar Halimović precizirao kako se na ovaj način stvaraju mogućnosti za otvaranje stotina novih radnih mjesta.

"Već od narednog mjeseca općine koje nisu dosad koristile naša sredstva za izgradnju poduzetničkih zona moći će se prijaviti na naš konkurs kako bi dobile novac iz budžeta za ovu godinu. Također, uz ovaj projekt, Ministarstvo realizuje još 12 značajnih programa, od kojih bi istakao podršku novoosnovanim subjektima u maloj privredi, te podršku zapošljavanju mladih i žena. Kada je riječ o projektu u vezi sa kojim smo danas potpisali ugovore, sigurno je da će on pomoći zadržavanju postojećih radnih mjesta, ali i stvoriti uvjete za otvaranja stotina novih radnih mjesta i razvoj lokalnih zajednica", rekao je Halimović, dodajući kako su poduzetničke zone u Orašju, Tešnju, Zenici i Livnu odličan primjer dobre organizacije i uspjeha.

Naveo je i kako će Ministarstvo u saradnji s nadležnim kantonalnim ministarstvima i jedinicama lokalne uprave, nastaviti aktivnosti na uspostavi i razvoju poduzetničkih zona u FBiH. Inače, za poticanje lokalne uprave na izgradnju poduzetničkih zona s ciljem stvaranja preduvjeta za razvoj malih i srednjih preduzeća i otvaranje novih radnih mjesta na prostoru FBiH u posljednjih devet godina, s pozicije Ministarstva, izdvojeno je 14,3 miliona KM za izgradnju 60 poduzetničkih zona u općinama FBiH, dok će na osnovu danas potpisanih ugovora biti izdvojeno još 1,5 miliona KM.

Od ukupno izdvojenih poticajnih sredstava za poduzetničku infrastrukturu do sada je preko 90 posto tih sredstava namjenjeno za poduzetničke zone, a dodjela ovih poticajnih sredstava je dodatno animiralo općinske strukture da pokrenu ili ubrzaju aktivnosti na izgradnji poslovnih zona.