Privreda
59

Izabrano šest firmi koje će dobiti švedske grantove

FENA
Ambasada Švedske u Sarajevu izabrala je pobjednički projekt iz prvog poziva firmama za finansijsku pomoć za njihove poslovne ideje, a novi poziv za konkurs "Izazov" otvoren je od danas i traje do 31. maja.

Za finansijsku podršku u okviru konkursa "Izazov" očekuju se održive poslovne ideje i aplikacije koje nude element dodatnog utjecaja na razvoj.

Na prvi "Izazov" prijavilo se 570 registrovanih malih preduzeća iz Bosne i Hercegovine i Švedske.

Nakon što je provedena procedura evaluacije, izabrano je šest firmi koje će dobiti grant sredstva.

Šest firmi – BerDiz Consulting AB, Gračanka, Net-pro, SEO, TBA:PRO i Ultimax – dostavile su projektne prijedloge koji su predstavili inovativne i komercijalno održive poslovne poduhvate. Njihovi poslovni planovi sadrže jasne elemente dodatnih efekata razvoja kao što je izgradnja kapaciteta, transfer tehnologije i otvaranje radnih mjesta. Firme će implementirati različite projekte u okviru sektora industrije, počevši od konsultacija iz oblasti nuklearne energije pa sve do IT usluga kao što je razvoj softvera. Neke odabrane firme su vlasnici, a neke su poljoprivredne zadruge s više od 1.000 članova.

"Za izabrane projekte za naše grantove ovoga puta postoji velika vjerovatnoća da postanu komercijalno uspješni i da osiguraju jasnu dodatnu vrijednost za budućnost ovih firmi. Svi projekti također imaju dodatni pozitivni uticaj na razvoj kao sastavni dio njihovih poslovnih napora", objašnjava Pelle Persson, direktorica Sektora za razvoj saradnje u Ambasadi Švedske.

Ona je izrazila zadovoljstvo pronalaskom firmi koje predstavljaju različite sektore, uspješna preduzeća kao i startup ideje, i koje dolaze iz svih dijelova Bosne i Hercegovine.

Aplikacije za drugi konkurs se mogu poslati u elektronskoj formi na www.challenge.ba.