Privreda
3

Inzko posjetio Sarajevo City Center, uskoro testno otvaranje

FENA
(Foto: Haris Begić)
Na poziv Al Shiddi Group Internationala, članovi Ureda visokog predstavnika na čelu sa visokom predstavnikom Valentinom Inzkom danas su posjetili Sarajevo City Centar (SCC) na Marijin-Dvoru, gdje su u toku završni radovi.

"Za svaki grad je važno da ima značajne zgrade, koje su u nekom smislu i karakteristika nekih gradova. Takva zgrada upravo će biti Sarajevo City Centar, o kojoj će se pričati", kazao je Inzko.

Izrazio je zadovoljstvo što u gradnji SCC-a učestvuje veliki broj domaćih firmi.

Na fasaderskim radovima angažovano je oko 150 ljudi.

"U vrijeme ekonomske krize posebno je značajno što će u Sarajevo City Centru posao naći više od hiljadu ljudi", poručio je Inzko, koji je obišao Shopping Mall i zabavni kompleks, površine od gotovo 49.500 metara kvadratnih.

Oni uključuju maloprodaju i popratne usluge, s jakim naglaskom na najpoznatije međunarodne brandove. Zabavni centar je smješten na trećem i četvrtom spratu i namijenjen je djeci, ali i odraslima.

Investitor SCC-a je Al Shiddi Group osnovan 1975. godine, a koji koji upošljava više od 1.000 ljudi širom Evrope, Afrike i Azije.

"Radimo sve što je u našoj moći da se dio Centra Shopping otvori 13. marta. To je zapravo testno otvaranje – otvaranje za javnost , gdje će koncentracija biti samo na shopping centru", kazao je Sulejman Al Shidi, investitor SCC-a.

Sarajevo City Center je projektovan prema posljednjim standardima gradnje, što ga svrstava u najmodernije opremljen objekt u regiji.

Glavni projektant SCC-a je arhitekta Sead Gološ, koji je prilikom obilaska sa članovima Al Shiddi Group-e i Ureda visokog predstavnika naglasio je da se objekt sastoji od shopping centra, hotela, uredskog djela i garaža sa 100 parking mjesta.

"Objekt je koncipiran u formi mola i dug je 165 metara. U centralnom molu bit će 100 prodavnica raznih brendova", kaže Gološ.

Arda Alpakut, predstavnik Al Shiddija iz Rijada, istakao je na kraju posjete da je već 95 prostora izdato, što je prema njegovim riječima, veliki uspjeh.