Privreda
98

Instaliran prvi dio opreme za 120 novih uposlenika u Saniteksu u Bužimu

Klix.ba
Nakon svečanog potpisivanja pisma namjere, u prostorijama Saniteks d.d. Velika Kladuša, kojim su na inicijativu Razvojne agencije Unsko-sanskog kantona partneri iskazali podršku projektu "Obuka i zapošljavanje kandidata za zanimanje šivač i krojač za potrebe Saniteks d.d. Velika Kladuša", instaliran je prvi dio opreme u firmi.

U cilju uspješnog zapošljavanja, nabavljena je potrebna oprema u pogon Saniteksa koji se nalazi u Bužimu. Danas je instaliran prvi dio opreme, a uskoro će biti instaliran i preostali dio opreme. Nakon instalacije opreme slijedi priprema za obuku i rad 120 novih uposlenika u ovoj firmi. Instalaciji opreme u pogonu u Bužimu su prisustvovati partneri ovog projekta, te partner iz Slovenije RIGO grupa i Trendteks d.o.o. Tešanj.

Napominjemo da će se ovim projektom bitno utjecati na strukturu zaposlenih u općini Bužim, a samim tim i u USK. Ukupna vrijednost projekta iznosi 344.190,00 KM, a rezultat će biti povećana stopa zaposlenosti u Bužimu za 2,4%, odnosno broj zaposlenih će porasti za 10%, navode iz Razvojne agencije Unsko-sanskog kantona.

Razvojna agencija USK je ovaj projekt započela u novembru 2013.godine u saradnji sa Saniteksom, te je okupila partnere koji će podržati projekt, čime će Razvojna agencija USK dobiti saglasnost da zajedno sa partnerima implementira program na temelju kojeg će se vršiti proces stručnog usavršavanja 120 osoba za zanimanje šivač i krojač, od čega će biti zaposleno 100 osoba sa evidencije nezaposlenih u Unsko-sanskom kantonu.