Privreda
0

Iniciran projekt proizvodnje jagodičastog voća u općini Centar

FENA
Predsjedavajući Općinskog vijeća Nedžad Ajnadžić organizirao je danas sastanak u sarajevskoj Općini Centar kojem je prisustvovao pomoćnik načelnika Fahrudin Kurtović, dva vijećnika, predstavnici mjesnih zajednica "Pionirska dolina-Nahorevo" i "Soukbunar" te Šaćir Hrustemović, sekretar Udruženja "Istočna Bosna" koje, između ostalog, pomaže održivi povratak u istočnu Bosnu.

Hrustemović je istakao da je proizvodnja jagodičastog voća, a posebno malina i jagoda, jedan od projekata koji su pokrenuli i koji sada, osim na području istočne Bosne, žele pokrenuti i u općini Centar.

"Nakon što se prijave svi zainteresirani za ovaj projekt stručnjaci dolaze da urade analizu zemljišta, radi se podjela sadnog materijala i osigurava sistem za navodnjavanje. Također je osiguran otkup cjelokupnog prinosa jagodičastog voća", kazao je Hrustemović.

Ajnadžić je rekao da taj projekt izvršna i zakonodavna vlast Općine Centar snažno podupire, te da se mogu prijaviti svi zainteresirani koji imaju zemlju u privatnom vlasništvu ili uzetu pod zakup.

Dodao je da će Općina Centar sagledati mogućnost da zemljište u njenom vlasništvu bude dato u zakup za tu namjenu, kao i da će u općinskom budžetu za narednu godinu planirati sredstva za poticaje svima koji se počnu baviti tom djelatnošću.

"S načelnikom Dževadom Bećirevićem sam dogovorio finansijski okvir za skori početak izgradnje vodovodne mreže u Nahorevu, a što je jedan od preduvjeta za uspješno bavljenje ovom granom poljoprivrede", naveo je Ajnadžić.

Projektom će biti obuhvaćeni stanovnici četiri mjesne zajednice Pionirska dolina-Nahorevo", "Hrastovi-Mrkovići", "Betanija-Šip" i "Soukbunar".

Dogovoreno je da za 15 dana bude organiziran novi sastanak investitora, otkupljivača, poljoprivrednih stručnjaka i zainteresiranih građana kako bi bile dogovorene pojedinosti oko početka realizacije projekta, saopćeno je iz Općine Centar.